Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Που… το πάει ο Παναθηναϊκός;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν πέρυσι, σχεδόν, τέτοια εποχή ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αναλάμβανε το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού, είχα γράψει πως δεν είναι ο αντίστοιχος …Ομπράντοβιτς. Ο Μουρίνιο είχε πεί γι’ αυτόν ότι δουλεύει σαν …γάιδαρος μα ποτέ δεν ήταν άλογο κούρσας! Ο Ζεσουάλδο επιβεβαιώνει τον ‘Golden 1’ και όλοι στον Παναθηναϊκό εύχονται να αποδειχθεί στην πορεία και άλογο κούρσας αλλά και μια ποδοσφαιρική παραλλαγή του Ζέλικο!
Ακούω συγκρίσεις της εικόνας του τριφυλλιού με …της Μπαρτσελόνα. Διαβάζω για ομοιότητες του τρόπου παιχνιδιού (χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό) με τη Ρόμα του Σπαλέτι… και αναρωτιέμαι, πίστευε κανένας μετά το καλοκαιρινό ‘κάζο’ ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν μόνος πρώτος μετά την ολοκλήρωση της 9ης αγωνιστικής; Πίστευε κανείς στην ριζική μεταμόρφωση του Λέτο; Στο άκουσμα του Κουίνσι και του Ζέκα πόσοι, ‘εμού του ιδιού συμπεριλαμβανομένου’, δεν ειρωνεύτηκαν ή δεν γέλασαν κοροϊδευτικά; Πόσοι δεν προέτρεξαν να απαξιώσουν το υλικό και τις δυνατότητες αυτής της ομάδας; Μέχρι και ο Σισέ, στην Ιταλία, πρέπει να τρίβει τα μάτια του αν βλέπει τι ποδόσφαιρο παίζει αυτή τη στιγμή η πρώην ομάδα του, …χωρίς αυτόν!
Κι όμως, ο Ζεσουάλδο το πίστευε… Άλλωστε η προσωρινή διοίκηση, μην έχοντας άλλη επιλογή, του εμπιστεύτηκε ‘εν λευκώ’ το στήσιμο της ομάδας. Μέσα σε όλα τα ανάποδα και τα μίζερα του καλοκαιριού, ο σύλλογος ευτύχησε να έχει τελικά στον πάγκο έναν γνώστη της μπάλας και των μυστικών της. Με οικονομικές επιλογές διαμόρφωσε ένα αξιόμαχο ρόστερ που στηρίζεται στην ομαδικότητα, το πρέσινγκ ψηλά, στην ταχύτητα και την κατοχή μπάλας. Αν ανατρέξουμε σε δηλώσεις μάλιστα και του Κώστα Κατσουράνη, θα δούμε ότι και οι παίχτες πίστεψαν στο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή. Άσχετα αν μετά την ευρωπαίκή αποτυχία, όλοι μας, σπεύσαμε να τους αδειάσουμε!
Όλα αυτά τα γράφω τώρα, μετά από 3 παιχνίδια στη σειρά, με Ξάνθη, Εργοτέλη, ΠΑΟΚ, και πριν τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Συνειδητοποιημένος ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Ο Παναθηναϊκός είχε να προσφέρει τέτοιο ποδοσφαιρικό θέαμα στους φίλους του εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιθετικό ποδόσφαιρο, γρήγορες πάσες και πολλά γκολ. Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Μόνο κάποιοι ‘κολλημένοι’, ίσως!
Με τον αέρα του πρωτοπόρου, τη φρεσκάδα από την αποχή της Ευρώπης και την ψυχολογία στα ύψη, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ την επόμενη αγωνιστική και κατεβαίνει στο Γ.Καραϊσκάκης να μας δείξει το μέτρο των δυνατοτήτων του φέτος. Θα βρεί ανάχωμα σ’ αυτή την ξέφρενη πορεία του; Υπάρχει ‘ταβάνι’ στην απόδοσή του; Ή θα ανταμοιφθούν οι κόποι και η δουλειά στην Παιανία με έναν τίτλο στο τέλος που κανένας δεν περίμενε στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου;