ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο περιθώριο των παρελάσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αποτυπώνουν χωρίς… παρερμηνείες, το βαρύ κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο κοινωνίας.
Ένα κλίμα που αναζητεί διεξόδους εκτόνωσης, ανά πάσα στιγμή και ευκαιρία. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ανησυχητική επισήμανση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο το… δεύτερο ημίχρονο της κοινωνικής αναταραχής, να εκφραστεί κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της φοιτητικής εξέγερσης, στις 17 Νοεμβρίου. Η Σύγκλητος έσπευσε να ενημερώσει εγκαίρως την Κυβέρνηση, την αρμόδια πολιτική ηγεσία και συνολικά τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να μην αναζητούνται εκείνο το βράδυ ευθύνες και… ενοχές σε όσους έχουν παραλείψει να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Προσθέτει μάλιστα μια παράμετρο, η οποία ενδεχομένως διαφεύγει της προσοχής, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, και μιας καθημερινότητας η οποία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.
Ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, θα είναι ο πρώτος που θα διεξαχθεί, από τη στιγμή που ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος Διαμαντοπούλου, κυρίαρχη παρέμβαση του οποίου αποτελεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου λοιπόν, οι οποίοι κουβαλούν συσσωρευμένη εμπειρία, λόγω των πολλών ετών που βλέπουν το ίδρυμα να παραδίνεται βορά σε άνομες ενέργειες και σοβαρά επεισόδια, φοβούνται ότι είναι πιθανό να επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη «δύσκολο» κλίμα. Ο χώρος της παιδείας άλλωστε, και ιδιαίτερα της ανώτατης εκπαίδευσης, λειτούργησε διαχρονικά ως προνομιακό πεδίο μαχών, στις οποίες η κοινωνία αναζητούσε νίκες και επιβεβαιώσεις. Για να στείλει μηνύματα τα οποία θα ακούσει καθαρά η πολιτική ηγεσία του τόπου.