Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μανιφέστο Βενιζέλου για το μέλλον

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επιλέγει τα «Νέα» για να δημοσιοποιήσει άρθρο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το προσωπικό, πολιτικό μανιφέστο του για την «επόμενη μέρα».
Μια κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και ουσία, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξακολουθεί να θεωρείται ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, σε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο πληρώνει το τίμημα της εφαρμογής επώδυνων κοινωνικών μέτρων, στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει στο άρθρο του ότι θα πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της πατρίδας, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα, προτρέποντας για τη συγκρότηση ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου, που θα πολλαπλασιάσει την ισχύ της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, και στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους εταίρους.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει με έμφαση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναγράψει τους βασικούς κανόνες της, το ίδιο το κοινωνικό συμβόλαιο που λειτουργεί ως θεμέλιο κάθε πολιτείας, και ουσιαστικά να οργανωθεί και πάλι εκ του μηδενός.
Η πρωτοβουλία Βενιζέλου έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το σκηνικό που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με «κινούμενη άμμο», καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει ζυμώσεις και διαδικασίες για την «επόμενη μέρα», σε επίπεδο ηγεσίας.
Η «κίνηση των τριών», με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Ραγκούση, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Χρήστος Παπουτσής, είναι τα κορυφαία στελέχη που παίρνουν ήδη θέση για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν σε ηγετικό επίπεδο στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου.
Ένα μέλλον, στο οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρόλο που το προφίλ του έχει δεχθεί σοβαρές ρωγμές, λόγω του γεγονότος ότι σηκώνει στις πλάτες του το βάρος της εφαρμογής μιας πρωτόγνωρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.