Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πρωτιά για Λοβέρδο και Αβραμόπουλο

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Με πολύ ενδιαφέρον ο κόσμος περιμένει τις δημοσκοπήσεις της ΚΑΠΑ RESEARCH, που δημοσιεύονται κατά καιρούς στο «Κυριακάτικο Βήμα». Οι ερωτήσεις και τα διλήμματα που θέτονται στον κόσμο, ξεπερνούν, συνήθως, τις παραδοσιακές ερωτήσεις που περιορίζονται στο πολιτικό διακύβευμα της χώρας και επεκτείνονται και σε θέμα οικονομίας και κοινωνίας.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής (30/10/2011), καταδεικνύει μια σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο, ο οποίος ζαλισμένος και έκπληκτος βλέπει τις θυσίες του να πηγαίνουν χαμένες. Και εύλογα διερωτάται γιατί «εγώ» να πληρώνω τα «λάθη» των άλλων. Του δημιουργείται έτσι ένα συναίσθημα αγανάκτησης και εκδίκησης, που το εκφράζει, κυρίως, εναντίον του πολιτικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται στην πραγματικότητα από αυτό, είτε διότι δεν έχει εναλλακτική λύση, είτε επειδή αναγκάζεται να το εμπιστευθεί σ΄ ένα βαθμό, αρκεί να γίνει καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, στο πλαίσιο μιας ηθικότερης, δικαιότερης και πιο κοντά στον πολίτη, διακυβέρνησης.
Το σχόλιο του Βασίλη Χιώτη, καταλήγει ότι ο κόσμος τοποθετείται αρνητικά στις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου (58,9%), τάσσεται υπέρ της ψήφισης από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενώ πλειοψηφικό ποσοστό προτιμά την έγκρισή της, με δημοψήφισμα (54,2%). 45,5% δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει και 35,2% θα την υπερψηφίσει.
«Απόλυτη σύγχυση», κατά συνέπεια, που απορρέει από φόβο και ανασφάλεια για το αύριο. 36% δηλώνει ότι προτιμάει να μείνει η κυβέρνηση στην εξουσία, ενώ στην προτίμηση ψήφου, δίνει στο ΠΑΣΟΚ 14,7%, έναντι 22,2% στη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά, τοποθετείται στο θέμα των άμεσων πρόωρων εκλογών με ποσοστό 37,3%, ενώ ποσοστό 55,2% επιλέγει τη συνεργασία των κομμάτων.
Σε ό, τι αφορά τις δημοφιλίες, από τους εν ενεργεία πολιτικούς, πρώτος από το ΠΑΣΟΚ έρχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος και από τη Ν.Δ., ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τον Υπουργό Υγείας ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο αυτά κυβερνητικά στελέχη και Υπουργοί, είναι οι μόνοι που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των «19» πρώτων.
Του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία, ακολουθεί ο Σταύρος Δήμας, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρώτος σε θετική ψήφο είναι ο Φώτης Κουβέλης, του οποίου το ποσοστό προτίμησης στο πολιτικό του φορέα «Δημοκρατική Αριστερά» με 4,2% την κατατάσσει εντός της ερχόμενης Βουλής, όπως και τους Οικολόγους Πράσινους με 3,4%, ενώ η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη, με 2,6%, δεν πετυχαίνει σήμερα το όριο 3%.
Στην ερώτηση για καταλληλότερο Πρωθυπουργό σε κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», πρώτος στις προτιμήσεις είναι ο τεχνοκράτης-τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος διαφώνησε με το κούρεμα 50%, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθεί ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Μια ακόμα ένδειξη της σύγχυσης που επικρατεί και των αστάθμητων παραγόντων για το μέλλον της Ελλάδος που έχουν προκαλέσει ένα αντιφατικό ψυχισμό στον Έλληνα. Το χειρότερο για ένα λαό, για ένα έθνος να μη ξέρει τι θέλει και που βαδίζει.
Και γι’ αυτό ευθύνεται πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση.