Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

"Καμπάνες" σε υπαλλήλους ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους ?

Οικονομικές κυρώσεις παράλληλα με πειθαρχικές τιμωρίες θα μπορούν να επιβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλών που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει τάξη "στα του οίκου μας".
.Το υπουργικό συμβούλιο, που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, ήταν το πρώτο επίσημο υπουργικό συμβούλιο μετά τις «διακοπές» της 15ης Αυγούστου, διεκόπη δε προσωρινά ώστε οι υπουργοί να μεταβούν στην ολομέλεια για την ψηφοφορία του νομοσχεδίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές ώστε η χώρα «να σταθεί στα δικά της πόδια» και υπογράμμισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει τάξη "στα του οίκου μας", αναφερόμενος στην ανώτατη παιδεία, στον χώρο του ποδοσφαίρου και σε θέματα διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών. "Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες. Ωστόσο έχουμε και πολλές ευκαιρίες πολιτικής αντεπίθεσης με τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε", είπε. Σχολίασε επίσης ότι οι συζητήσεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί θα επανέλθουν στην επικαιρότητα ενόψει της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ενώ επανέλαβε την κρισιμότητα των προτεραιοτήτων του κάθε υπουργείου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Αναφερόμενος στα της οικονομικής κρίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη απάντηση της ευρωζώνης, με εμβάθυνση της λειτουργίας της ΕΕ, και ανάγκη ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και επανέφερε την πρότασή του για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ως προς τους οίκους αξιολόγησης, μίλησε για έλλειψη σωστής εποπτείας, "της οποίας ήμασταν κι εμείς θύμα», και τάχθηκε και πάλι υπέρ του ευρωομολόγου ώστε «να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά, το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων".
Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας μας, είπε ότι «θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα στις προτάσεις της» και τόνισε ότι «προϋπόθεση ήταν και είναι -και νομίζω κι αυτό είναι που έχουμε πιστωθεί- η αξιοπιστία μας, η συνεπής τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει: να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, όπως κάνουμε και τώρα".

Εκτός πειθαρχικών…

Όσον αφορά το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου αφορούν τη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και τη στελέχωσή τους, καθώς και τη σαφή καταγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ προβλέπει και μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής των παραπτωμάτων, που, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις (πράξεις μη αναγνώρισης του συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, παράνομο οικονομικό όφελος), φτάνει έως τα δέκα χρόνια. Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης, και μάλιστα αυτή μπορεί να επιβληθεί ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Στο εξής ορίζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε υπόθεση υπαλλήλου που εξετάζεται σε έναν μήνα, ενώ οι ΕΔΕ θα ολοκληρώνονται σε δύο μήνες. Ως προς τη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, για πρώτη φορά δεν θα συμμετέχουν σε αυτά αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ο Δ. Ρέππας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, υπογράμμισε πως «με την πρότασή μας στοχεύουμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική αλλά και δίκαιη, τελικά, τιμωρία όσων έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα».

Οι πρώτες συγχωνεύσεις

Παράλληλα χθες το υπουργικό συμβούλιο πήρε την πρώτη απόφαση για συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών. Ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη για τη σύσταση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στον νέο οργανισμό συγχωνεύονται τέσσερις εποπτευόμενοι οργανισμοί: το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ), ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, παρουσίασε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που θα υπογράφεται και από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο θα προβλέπει άμεσα τη σύσταση του νέου οργανισμού, και μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα δρομολογεί τις διαδικασίες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης και τη μετάταξη του προσωπικού των συγχωνευόμενων φορέων στον νέο οργανισμό. Το σχετικό σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και άμεσα θα κατατεθεί προ ψήφιση στη Βουλή.
Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης το σχέδιο νόμου «Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις», όπως και το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία επικουρικής ακτοφυλακής, καθώς και η ενσωμάτωση οδηγίας του ευρωκοινοβουλίου για την απλούστευση όρων στη μεταφορά προϊόντων, για τον τομέα της άμυνας, εντός της ΕΕ.







.