Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Νέες ρυθμίσεις για ασφαλισμένους

Με την εγκύκλιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς προϋπηρεσίας για το ΤΠΔΥ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) των επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, μαζί με τον επαναπροσδιορισμό των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται η εισφορά και το εφάπαξ βοήθημα μετά την 1-1-2010, αναλύουν εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας κατ' εφαρμογή του νόμου για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας).
Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή έντοκου εφάπαξ βοηθήματος για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, ενώ γίνεται ρύθμιση θεμάτων κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας που καταβάλλει το εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, με τις εκκρεμείς αιτήσεις να ξεπερνούν τις 40.000.
Ειδικότερα, με τις εγκυκλίους προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ελλειμματικού Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ από 1-7-2011 των επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης. Ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού του δικαιούμενου εφάπαξ βοηθήματος από τον τομέα των ανωτέρω υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2012. Επίσης, προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί εξακολουθούν να δικαιούνται και την αποζημίωση από τις υπηρεσίες τους λόγω συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας είναι ανάλογο του χρόνου υπηρεσίας που διανύθηκε πριν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΤΠΔΥ προς το συνολικό χρόνο υπηρεσίας. Καθορίζονται οι αποδοχές επί των οποίων διενεργούνται οι κρατήσεις και υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μετά την 1-1-2010, καθότι από την ημερομηνία αυτήν επέρχεται η κατάργηση της προβλεπόμενης εισφοράς επί των επιδομάτων γιορτών και άδειας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κατά τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και τα επιδόματα αυτά που καταβλήθηκαν μέχρι την 31-12-2009 για τα οποία έχουν εισπραχθεί εισφορές.

Ακόμη:

-Προβλέπεται ότι εισφορές που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο ταμείο για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και το επίδομα άδειας από 1-1-2010 δεν αναζητούνται.
-Προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς προϋπηρεσίας για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και η κατάργηση των διατάξεων με τις οποίες προβλεπόταν η δυνατότητα διπλού τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος για τις περιπτώσεις αποχωρούντων ασφαλισμένων με 28 χρόνια ασφάλισης και άνω.

Διαδοχική ασφάλιση

Επίσης, προβλέπεται ότι το εφάπαξ βοήθημα θα καταβάλλεται έντοκο για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, ενώ ρυθμίζονται θέματα κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το εφάπαξ βοήθημα καταβάλλεται έντοκο (με ανατοκισμό) για όλες τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου σε έναν ή περισσότερους φορείς που καταβάλλουν εφάπαξ βοήθημα, είτε θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα είτε δικαίωμα με τη διαδοχική ασφάλιση. Επίσης, τίθεται ασφαλιστική δικλίδα προκειμένου το αναλογούν εφάπαξ βοήθημα από κάθε φορέα, λογαριασμό, κλάδο ή τομέα πρόνοιας να μην είναι μεγαλύτερο από εκείνο που θα λάμβανε ο ασφαλισμένος με τις ισχύουσες διατάξεις του οικείου φορέα λογαριασμού, κλάδου ή τομέα πρόνοιας κατά το χρόνο συνταξιοδότησής του και με τα ίδια χρόνια ασφάλισής του σε αυτόν. Προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στους γονείς, αδελφούς/ές του θανόντος ασφαλισμένου, κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, εφόσον ο θανών είχε τουλάχιστον εικοσαετή ασφάλιση στον οικείο φορέα πρόνοιας (ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς) και δεν υπάρχουν πρόσωπα που να δικαιούνται το εφάπαξ βοήθημα.
Τέλος, με άλλη εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου στο Δημόσιο ή σε φορέα κύριας ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης.