Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Περικυκλωμένος ο Καντάφι, υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι

 Ομάδα αντικαθεστωτικών που πολιορκεί συγκροτήματα διαμερισμάτων κοντά στο αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Λίβυος ηγέτης κρύβεται στα κτίρια αυτά μαζί με κάποιους από τους γιους του.
Ομάδα εξεγερμένων που πολιορκεί ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη, υποστηρίζει ότι ο Λίβυος ηγέτης κρύβεται στα κτήρια αυτά μαζί με κάποιους από τους γιους του.
«Είναι μαζί. Βρίσκονται μέσα σε μια μικρή τρύπα», δήλωσε ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας από τους αντικαθεστωτικούς που μετέχουν στην ομάδα. «Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, γίνεται ανταλλαγή πυρών με τις πιστούς στον Λίβυο συνταγματάρχη στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα συγκεκριμένα κτήρια.

Ανταλλαγή πυρών στο κέντρο της Τρίπολης

Ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι.
Η ανταλλαγή πυρών σημειώνεται κοντά στο ξενοδοχείο Corinthia, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την κεντρική Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.
Σύμφωνα με δημοσιογράφου του ίδιου πρακτορείου, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο, ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν ανέβει στην οροφή του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος που βρίσκονται σε κοντινά κτίρια.
Παράλληλα εξεγερμένοι που βρίσκονται μπροστά από το ξενοδοχείο χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά όπλα και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες κατά των ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος.
Όπως μετέδωσε ένας άλλος δημοσιογράφος, περισσότεροι από 30 άνδρες που πιστεύεται ότι είναι μαχητές πιστοί στον Καντάφι σκοτώθηκαν σε στρατόπεδο στην κεντρική Τρίπολη και τουλάχιστον δύο από αυτούς ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες, το οποίο δείχνει ότι εκτελέστηκαν.

Κάλεσμα στους Λίβυους να ενταχθούν στην επανάσταση

Πρόσκληση στους πολίτες της Λιβύης που βρίσκονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, να ενταχθούν «στην επανάσταση», απηύθυνε ο επικεφαλής Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη , ο Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ δήλωσε παράλληλα ότι θα δεχθεί με χαρά τη διεξαγωγή συνομιλιών με όποιες ομάδες από τις περιοχές αυτές το θελήσουν ώστε να αποφευχθεί να χυθεί κι άλλο αίμα.
«Χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις από οποιαδήποτε κοινότητα ή περιοχή, άμεσες ή έμμεσες, ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι σκοτωμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε μάλιστα ότι η Λιβύη είναι αρκετά μεγάλη για όλους και δεσμεύτηκε ότι όλοι οι Λίβυοι θα έχουν ίση μεταχείριση.
«Ο (εθνικός) πλούτος είναι για τους Λίβυους και θα διανεμηθεί εξίσου στο λιβυκό έδαφος», διαβεβαίωσε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο