Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μια διάνοια που άλλαξε τη ζωή μας

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Σε μια εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται σε αυτόνομη εξουσία για την καθημερινότητα της ανθρωπότητας, τα ΜΜΕ όλου του κόσμου τράβηξαν χειρόφρενο στην τρέχουσα ειδησεογραφία. Παρέκαμψαν τα νέα από τη Λιβύη, ξέχασαν για λίγο τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, και αφιέρωσαν την πρώτη θέση της θεματογραφίας τους, στην είδηση της παραίτησης του Στιβ Τζομπς από την Apple.
Όχι από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, αλλά από εκείνη του εκτελεστικού διευθυντή, δηλαδή του «μυαλού» και του ενορχηστρωτή της δημιουργίας μιας σειράς πρωτόγνωρων καινοτομιών, που έκαναν τις καταναλωτικές κοινωνίες να υποπτεύονται ότι δεν υπήρχε τίποτα που δεν θα μπορούσε να εφεύρει ο Στιβς Τζομπς.
Σε ηλικία 56 ετών, ο συνιδρυτής της Apple, που συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον χώρο των νέων τεχνολογιών, ανακοίνωσε ότι κάνει… μισό βήμα πίσω, αφήνοντας στο πόστο του τον Τιμ Κουκ. Η μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας, που δίνει τα τελευταία χρόνια ο Στιβς Τζομπς, έχει ορατές επιπτώσεις στη φυσιογνωμία του «Special One», όπως τον αποκαλούν χαριτολογώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε ο γκουρού των νέων τεχνολογιών.
Τα προβλήματα υγείας του Στιβ Τζομπς, έχουν διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια σκιές γύρω από την επιχειρηματική προοπτική της Apple. Της εταιρείας που, πιθανότατα, θα καταφέρει να σπάσει το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κερδών, ξεπερνώντας κάθε άλλη.
Στο άκουσμα της είδησης της παραίτησης του Στιβ Τζομπς, η μετοχή της Apple κατρακύλησε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το μελαγχολικό τέλος μιας εποχής, που απέδειξε ότι η διάνοια ενός ανθρώπου, μπορεί να ξεπεράσει τα πεπερασμένα όρια των δυνατοτήτων μας.