Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Εκτός παιδικών σταθμών 100 παιδιά ανά δήμο

«Κλειστή» για εκατοντάδες παιδιά θα μείνει φέτος η πόρτα των δημοτικών παιδικών σταθμών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα δεχθούν τους λιλιπούτειους μαθητές από την 1η Σεπτεμβρίου.
.Της Φανής Σοβιτσλή
Κατά μέσο όρο, στους περισσότερους δήμους, εκτός σταθμών θα μείνουν περί τα 80 με 100 παιδιά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δήμων, όπως Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών και Ευόσμου - Κορδελιού, όπου λόγω της αυξημένης ζήτησης, που ξεπέρασε το 40%, από τους δημοτικούς σταθμούς αποκλείονται την τρέχουσα χρονιά από 300 έως και 500 παιδιά.
Μοναδική ελπίδα πάντως αποτελούν οι θέσεις των προνηπίων, που αν συγκροτηθούν τμήματα στους κατά τόπους δήμους, αναμένεται να απελευθερώσουν θέσεις για παιδιά μικρότερων ηλικιών. Η εικόνα ασφυξίας πάντως που διαμορφώνεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς οφείλεται φέτος κυρίως στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα νοικοκυριά, καθώς πολλοί γονείς έμειναν άνεργοι ή είναι υποαπασχολούμενοι.
Επιπλέον, οι περικοπές του οικογενειακού εισοδήματος οδήγησαν πολλούς γονείς να εγκαταλείψουν άρον άρον τους ιδιωτικούς σταθμούς και να στραφούν στους δημοτικούς, όπου τα τροφεία είναι σαφώς φτηνότερα. Σε όλους σχεδόν τους δημοτικούς σταθμούς οι αιτήσεις που άρχισαν να υποβάλλονται στις αρχές του καλοκαιριού ήταν διπλάσιες των θέσεων που διατίθενται, ενώ τη «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνουν οι θέσεις που καλύπτονται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον δήμο Παύλου Μελά, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερα παιδιά από όσα προβλέπονται, ανάλογο είναι το πρόβλημα και στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, όπου εκτός σταθμών θα μείνουν 341 παιδιά. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στον ενιαίο δήμο, ενώ μόνο στη δημοτική ενότητα Πεύκων κατατέθηκαν φέτος 341 αιτήσεις, όταν πέρυσι έφταναν μόλις τις 119. Και αυτό σε έναν δήμο όπου λειτουργούν 21 παιδικοί σταθμοί και κάθε χρόνο έμεναν εκτός ελάχιστα παιδιά.

1.200 παιδιά στον κεντρικό δήμο

Στον δήμο Θεσσαλονίκης οι 17 συνολικά σταθμοί ανοίγουν την προσεχή Παρασκευή και θα φιλοξενηθούν περί τα 1.200 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών μέχρι και 4 ετών. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, φέτος υποβλήθηκαν 1.304 αιτήσεις, αριθμός μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες θέσεις, που υπολογίζονται σε 1.200. Αυτό σημαίνει ότι εκτός θα μείνουν 100 παιδιά, για τα οποία η δημοτική αρχή δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διευκολύνει τις εργαζόμενες οικογένειες.
«Θα φροντίσουμε να μην αφήσουμε παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε επιπλέον τμήματα, για να μην υπάρξουν παράπονα», δήλωσε η αντιδήμαρχος κ. Γούλα. Το πρόβλημα πάντως εντοπίζεται κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως Χαριλάου, Τρεις Ιεράρχες και Υψηλάντου. Στην αίτηση μάλιστα που υποβάλλεται δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να δηλώσουν δύο παιδικούς σταθμούς, ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν από τις 06.45 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, για να καλύπτουν κατά το μέγιστο δυνατό τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων. Το κόστος των τροφείων πάντως ανέρχεται στα 1.601,6 ευρώ ετησίως -εκτός τις ειδικές κατηγορίες γονέων- που καταβάλλονται σε οκτώ δόσεις των 200 ευρώ.

Πώς έχει η κατάσταση σε κάθε δήμο

- Στον δήμο Καλαμαριάς: Υποβλήθηκαν πάνω από 650 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που θα καλυφθούν στους οκτώ συνολικά σταθμούς ανέρχονται στις 580. Εκτός θα μείνουν περί τα 80 παιδιά, ενώ μερίδιο από αυτές τις θέσεις παίρνει και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η πρόεδρος πάντως των προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής Ολ. Αντωνούδη ανέφερε ότι ο δήμος θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να καλυφθούν οι ανάγκες, παρά την αύξηση που παρατηρείται φέτος στις αιτήσεις. Το κόστος των τροφείων στους σταθμούς της Καλαμαριάς φτάνει ετησίως τα 500 ευρώ.
- Στον δήμο Παύλου Μελά: Συνολικά στις τρεις δημοτικές ενότητες κατατέθηκαν 1.280 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που θα καλυφθούν είναι 480 μέσω ΕΣΠΑ και άλλες 380 κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι περί τα 500 παιδιά δεν θα γίνουν δεκτά φέτος στους 15 σταθμούς του δήμου. Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεσμεύεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε να καλυφθούν και άλλες θέσεις, που πιθανόν θα διασφαλιστούν από τα προνήπια και τα παιδιά που θα φοιτήσουν σε άλλα σχολεία. Το κόστος των τροφείων φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα.
- Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών: Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ενιαίο δήμο άγγιξαν τις 1.751 για τους 21 συνολικά σταθμούς, ενώ οι 995 θα καλυφθούν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης εξηγεί ότι φέτος η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ότι μόνο στη δημοτική ενότητα της Ευκαρπίας οι αιτήσεις έφτασαν τις 341, όταν πέρυσι είχαν ανέλθει στις 119. Ο ίδιος ανέφερε ότι λόγω των υπεράριθμων αιτήσεων θα μείνουν αναγκαστικά εκτός 341 παιδιά, οι αιτήσεις των οποίων θα αξιολογηθούν εκ νέου, και αν πρόκειται για παιδιά δημοτών, τότε πιθανότατα να ενταχθούν στους σταθμούς αργότερα. Το κόστος των τροφείων κυμαίνεται από 30 έως και 70 ευρώ τον μήνα για τους δημότες.
- Στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη: Στην Πυλαία λειτουργούν δύο σταθμοί με δυναμικότητα 140 θέσεων, ωστόσο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αγγίζουν τις 200. Στον Χορτιάτη είναι 40 θέσεις με ίδιο αριθμό αιτήσεων, στο Πανόραμα είναι 60 θέσεις και οι αιτήσεις φτάνουν τις 64, στο Ασβεστοχώρι 55 θέσεις με ίδιο αριθμό αιτήσεων. Πρόβλημα ανακύπτει στο Φίλυρο, όπου υπάρχουν 27 θέσεις νηπίων και οι αιτήσεις άγγιξαν τις 45. Το κόστος τροφείων φτάνει τα 40 ευρώ στον Χορτιάτη, ενώ στο Πανόραμα και την Πυλαία στα 120 με 140 ευρώ το μήνα.
-Στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού: Λειτουργούν συνολικά εννιά παιδικοί σταθμοί, επτά και δύο αντίστοιχα. Ο αριθμός των αιτήσεων άγγιξε τις 800 και πλέον, ενώ έχουν εγκριθεί 513 θέσεις. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο υπεύθυνος των προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής Γ. Φαρμάκης, εκτός θα μείνουν 300 παιδιά τουλάχιστον, αριθμός που αφορά τη δημοτική ενότητα του Ευόσμου, όπως εξάλλου είχε συμβεί και πέρυσι.

Το κόστος των τροφείων στον Εύοσμο φτάνει τα 70 - 100 ευρώ μηνιαίως και 110 στο Ελ. Κορδελιό.

-Στον δήμο Θέρμης: Υποβλήθηκαν 850 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν φτάνουν τις 800 στους επτά παιδικούς σταθμούς των τριών δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών. Το κόστος των τροφείων φτάνει μηνιαίως τα 110 ευρώ. Πέρυσι πάντως καλύφθηκαν γύρω στις 787 θέσεις.
- Στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης: Στους δύο πρώην δήμους λειτουργούν τέσσερις δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δυναμικότητας 200 θέσεων. Οι ανάγκες θα καλυφθούν για τη νέα χρονιά αφού υποβλήθηκε περίπου ίδιος αριθμός αιτήσεων, ενώ το κόστος των τροφείων κυμαίνεται από 30 - 40 έως και 70 ευρώ μηνιαίως.
- Στον δήμο Ωραιοκάστρου: Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ομώνυμος δήμος, όπου οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 400 και οι θέσεις που προβλέπονται φτάνουν τις 300..