ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, είναι εκείνος που φαίνεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του «προξενητή», για να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις οι οποίες επικρατούν στην Ευρώπη για το τι πρέπει τελικά να συμβεί με την περίπτωση της Ελλάδας.
Μπορεί ο Όλι Ρεν, έχοντας την καταστατική πίεση του ρόλου του ως αρμοδίου Επιτρόπου Οικονομικών της Ένωσης, να φαντάζει περισσότερο με «άγγελο κακών», που πιέζει και απαιτεί από το πολιτικό σύστημα της χώρας, πολύ περισσότερα από όσα είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, την τελευταία λέξη ωστόσο μοιάζει να την κρατάει ο «Mr. Euro», όπως είχε αποκληθεί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, για τον καθοριστικό ρόλο του στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ευρωζώνης.
Ο Γιούνκερ μίλησε για «μη βιώσιμο» χρέος και «ήπια αναδιάρθρωση». Προκάλεσε έτσι την έκρηξη του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρέους, και ταυτόχρονα την αντίδραση της Γερμανίας, που υποχρεώθηκε να ξεπροβάλλει πίσω από τις κουρτίνες, και δια χειλέων Μέρκελ και Σόιμπλε, να παράσχει πολιτικές εγγυήσεις για τη διάσωση της Ελλάδας. Με τις αυτονόητες φυσικά θυσίες από την πλευρά της πατρίδας μας.
Χθες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρέθηκε στα Ιλίσια Πεδία, όπου συναντήθηκε με τον Νικολά Σαρκοζί. Λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο των «G8», όπου ακούστηκε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει τη στήριξή του στην αναγκαιότητα σωτηρίας της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά λοιπόν, ο Γιούνκερ επέτρεψε στα σενάρια για το μέλλον της χώρας μας, να μεταπηδήσουν από την αμιγώς οικονομική αξιολόγηση, στην πολιτική βούληση. Έχοντας τη σχετική δέσμευση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι εύλογο να έχει συνεννοηθεί και με το Βερολίνο, ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει να δοθεί πολιτική λύση στο «ελληνικό πρόβλημα».
Αποσυνδέοντας τη λύση αυτή από το περιεχόμενο της αξιολόγησης των δημοσιονομικών μεγεθών από τους ελεγκτές της τρόικας, που δεν φαίνεται να έχουν καταστεί και ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας.
Κι αν είμαστε πλέον διστακτικοί και υποψιασμένοι για τη… σταθερότητα των θέσεων που διατυπώνουν δημοσίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, ας ρίξουμε μια ματιά στην αντίδραση της «δαιμονοποιημένης» αγοράς, στις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το ευρώ ανέκαμψε, και τα ελληνικά spreads υποχωρούν. Μάλλον λοιπόν… λέει την αλήθεια ότι «θα μας σώσουν».