Τα συνθήματα κατά των πολιτικών, το «διαζύγιό» τους από όλα τα κόμματα και η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε απόπειρα ενσωμάτωσης στις συνελεύσεις κομματικών και πολιτικών παρατάξεων όπως και η κατάθεση συγκεκριμένης πλατφόρμας άμεσων λαικών αξιώσεων* οδηγεί το πολιτικό σύστημα στα όρια της νευρικής κατάρρευσης.
Νευρικότητα, αμηχανία, ανταλλαγή πυρών, διαφωνίες με κάθε αφορμή: Στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις αναστενάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η αιτία είναι η δυσκολία να εξηγηθεί (αλλά και να εφαρμοστεί) το Μνημόνιο, αλλά και το διογκούμενο κύμα της λαικής οργής που σχηματοποιείται πλέον πολιτικά, στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος.
Η αφορμή μπορεί να είναι οτιδήποτε: Μια δήλωση σχετικά με τις διαδηλώσεις των πολιτών που πυροδοτεί πάντα νέο κύκλο επεξηγήσεων. Ακόμη και μια άποψη ενός υπουργού σχετικά με τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Όπως συνέβη με τις απόψεις του υπουργού των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, που σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ είπε τη γνώμη του, υποστηρίζοντας πως πρέπει να θεσμοθετηθεί διάρκεια δύο θητειών για τους βουλευτές και ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος, τασσόμενος υπέρ της κατάργησης των βουλευτικών προνομίων, μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος χρήσης αυτοκινήτου.
Ακόμη και αυτό -ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, όπου φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα παλαιότητας και άλλοι δικαιώματα που απορρέουν από την φιλική σχέση τους με τον πρωθυπουργό -στάθηκε ικανό να προκαλέσει χθες θύελλα αντιδράσεων μεταξύ τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται οι απόψεις, έσπευσε να προσθέσει ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Δρούτσα, αλλά τάχθηκε κατά της ισοπέδωσης και των αποφάσεων που απλώς θα φανούν ευχάριστες στα αυτιά.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δεν δίστασε να επιτεθεί στον κ. Δρούτσα, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι εκλεγμένος (λες και οι αιρετοί εκλέγονται με τα προσόντα τους και όχι με τα ρουσφέτια) και υποστηρίζοντας πως «δεν έχει εκείνη την επαφή (σ.σ. ο κ. Δρούτσας) με την κοινωνία για να δει τι γίνεται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη πολιτική που κάνουμε».
Προχώρησε μάλιστα ακόμη περισσότερο, καλώντας τον υπουργό των Εξωτερικών να ασχοληθεί με τα προβλήματα του υπουργείου και να αφήσει τους βουλευτές που αυτή τη στιγμή τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά.
Όλα αυτά την ώρα που τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, όπως αυτό το χθεσινό των Financial Times, καταδεικνύουν όλο και πιο συχνά και όλο και πιο αποκαλυπτικά ότι η χώρα δεν κυβερνάται από την υποτιθέμενη εκλεγμένη κυβέρνησή της -πόσο μάλλον από τους βουλευτές που απλώς ψηφίζουν.
Τα περί ωμής παρέμβασης των ξένων προκειμένου αυτοί να αναλάβουν την είσπραξη των φόρων, διαψεύστηκαν μεν από την κυβέρνηση ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», αλλά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν το υπενόησε με την χθεσινή συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ», λέγοντας πως «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν έγινε με την επιτυχία που έπρεπε»!
Οι εκφράσεις του πολύ προσεκτικές. Λες και η χώρα δεν έχει κυβέρνηση με την οποία διαπραγματεύτηκαν οι δανειστές, μιλά για αποκλίσεις της Ελλάδας (προσοχή, της Ελλάδας λες και η Ελλάδα ήταν ο συνομιλητής του) από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας πως τα 12 δις ευρώ της πέμπτης δόσης θα εξαρτηθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.
Λέει ακόμη πως «οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση και αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις». Οι «Έλληνες» - και όχι η ελληνική κυβέρνηση - περί άλλα τυρβάζουν κατά τον κ. Ρεν.
Και τελικά, καταλήγει στο κορυφαίο: «Το καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Ξεχνώντας ότι η ελληνική πολιτική τάξη έχει οριστικά χρεοκοπήσει στη συνείδηση του συνόλου της κοινωνίας.
Κορυφαίο γεγονός στις εξέλιξεις ασφαλώς δεν αποτελεί οτιδήποτε έχει σχέση με τα παραπάνω πολιτικάντικα τερτίπια των χρεοκοπημένων πολιτικών ,των οικονομικών τους πατρώνων και των μεγαλοστελεχών των διεθνών τραπεζικών απαταιώνων που περιφέρονται θλιβερά τις τελευταίες μέρες πουλώντας την προσωπική τους πραμάτια.
Κεντρικό πολιτικό γεγονός αναδεικνύονται οι μαζικές λαικές συνελεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία απο τις οποίες αναμένονται προτάσεις και αποφάσεις που θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία, στο βαθμό που θα εκφράζουν τη συνισταμένη των επαναστατημένων συνειδήσεων των πολιτών που οδεύουν πρός τη μεγάλη Ανατροπή..
stopcartel Newsdesk