Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σε επαγρύπνηση για τα φονικά αγγουράκια

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, μετά την επιδημία γαστρεντερίτιδας και την εμφάνιση περιστατικών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο που εμφανίζεται ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Γερμανίας και ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ασθενείς. Συνολικά έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα.
Πιθανότερη αιτία για την εκδήλωση της επιδημίας είναι η κατανάλωση αγγουριών και λαχανικών από την Ισπανία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θάνατοι μπορεί να έχουν φτάσει τους δέκα εξαιτίας του βακτηρίου E. coli.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) απέστειλε οδηγίες στις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες και τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας με τις οποίες συστήνει επαγρύπνηση όλων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, οι οποίοι αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ταυτόχρονα, συστήνονται εντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων, αν και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα, ενώ ο οργανισμός έχει ενημερώσει επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ, αγορές κ.ά. για τους σχετικούς προληπτικούς ελέγχους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης.
Όσον αφορά την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό σημαίνει να πλένουν πολύ καλά τα λαχανικά, ειδικά αυτά που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.