Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σκοτάδι στο τούνελ των Τεμπών


Του ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
 Φως στη σήραγγα, σκοτάδι στη συνέχεια του έργου! Η αντιφατική αυτή εικόνα εμφανίζεται στη διάνοιξη της οδικής αρτηρίας των Τεμπών. Χθες, οι εκπρόσωποι της παραχωρησιούχου εταιρείας έστησαν μια μικρή εκδήλωση για να γιορτάσουν τη διάνοιξη του μεγαλύτερου οδικού τούνελ των Βαλκανίων, μήκους 6 χιλιομέτρων, με το οποίο θα παρακάμπτεται η κοιλάδα των Τεμπών.
Οι εκπρόσωποι της παραχωρησιούχου εταιρείας γιόρτασαν χθες τη διάνοιξη του μεγαλύτερου οδικού τούνελ των Βαλκανίων
Σήμερα όμως το έργο μπαίνει σε ένα άλλο τούνελ, χρηματοοικονομικό. Κι αυτό γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία αναμένεται να καταθέσει αίτηση διακοπής των εργασιών.
Τα εργοτάξια θα νεκρώσουν, καθώς -σύμφωνα με την εταιρεία- η πολιτεία οφείλει 20 εκατ. ευρώ στους εργολάβους του έργου.
Μάλιστα, εκπρόσωποι εργοληπτικών εταιρειών, που μετέχουν στο έργο της κατασκευής, περίμεναν τη χθεσινή μέρα αναμένοντας... κάποιο φως και στο δικό τους οικονομικό πρόβλημα.
Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Σέργιος Λαμπρόπουλος, που βρέθηκε στο εργοτάξιο των Τεμπών, ερωτηθείς σχετικά δεν ήταν απόλυτα διαφωτιστικός. Αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν καταληκτικό ορίζοντα τον ένα μήνα. Οι εργασίες στη συγκεκριμένη σήραγγα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2008, και από τα δύο μέτωπα ταυτόχρονα -από το νότιο μέτωπο, δηλαδή το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών, και από το βόρειο μέτωπο, το οποίο βρίσκεται στο Ομόλιο. Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της παραχωρησιούχου εταιρείας, έως τώρα έχει κατασκευαστεί το 60% του συνολικού έργου και το 80% των τριών σηράγγων. *