Το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, ώρα 19.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης(Αριστοτέλους 32)
Θα μιλήσουν Γιώργος Κατρούγκαλος , Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ Λευτέρης Τουλφίδης , Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονία Θα χαιρετήσει η Λίτσα Αμμανατίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τη συζήτηση θα συντονίσει η Χριστίνα Σουλτανίδου, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών.
Το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, με πειστική τεκμηρίωση αλλά και κατανοητή γλώσσα, εστιάζει σε ένα πολύ κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα. Στο ζήτημα της Κρίσης και του Δημόσιου Χρέους, καθώς και των εναλλακτικών «αφηγήσεων» αντιμετώπισής του στην ελληνική κοινωνία.
Με αφετηρία την παγκόσμια κρίση και την κρίση της «ευρωζώνης», το βιβλίο επικεντρώνεται στην ανάλυση των αιτίων και των συνεπειών του χρέους ως «συμπυκνωμένη» έκφραση της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας του. Διερευνά τις προεκτάσεις των μέτρων του «Μνημονίου» και της πολιτικής της «ελεγχόμενης πτώχευσης» που προωθούν κυβέρνηση και «τρόικα» με την υποστήριξη της χρηματιστικής ελίτ σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με την ανάδειξη του «απεχθούς» χρέους και την αναγκαιότητα συγκρότησης ειδικής «επιτροπής λογιστικού ελέγχου» (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους.
Το βιβλίο δίνει ξεχωριστή σημασία στην εξέταση της δυνατότητας «αθέτησης πληρωμών» στα πλαίσια μιας εναλλακτικής πολιτικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ανοικτό τον ορίζοντα της σοσιαλιστικής προοπτικής. Η ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αντίστασης κατά των πολιτικών του «Μνημονίου» και η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, αποτελούν αφετηριακές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ριζοσπαστικής-αριστερής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει πρόγραμμα προοδευτικής εξόδου από την κρίση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της νέας γενιάς και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Γιάννης Τόλιου είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Συμμετέχει ενεργά στο αριστερό κίνημα από τη δεκαετία του ’60. Στην περίοδο της δικτατορίας υπέστη διώξεις, βασανισμούς και φυλακίσεις. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στη Δ/ση Μελετών της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και μετακλητός υπάλληλος στην Ελληνική Βουλή. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και ημερίδες επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκλεγμένος για πολλά χρόνια στη ΣτΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-ΟΕΕ, συμμετέχει ενεργά στο «Euro memo Group» των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μία «Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη», και έχει συγγράψει σειρά άρθρων και βιβλίων, πάνω σε επίκαιρα οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Κυριότερες επιστημονικές εργασίες: «Κατανομή και ανακατανομή Εθνικού Εισοδήματος», «Σύγχρονος Καπιταλισμός, Τάσεις ανάπτυξης και αντιθέσεις», «Συγκέντρωση Κεφαλαίου, Τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι στην ελληνική κοινωνία», «Συγκέντρωση Κεφαλαίου, Οικονομικοί Όμιλοι και Οικονομική Ελίτ», «Περιβάλλον και Αγροτική Πολιτική σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης», κ.ά.