Πρώτα συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6 Μάη είναι πράγματι συγκλονιστικά καιδημιουργούν μια νέα πολιτική, κοινωνική και πολύ πιθανόν μια νέα οικονομική κατάστασηστην χώρα μας και σίγουρα - σε μικρότερο βαθμό - και στην ΕΕ.
Συνοψίζοντας σε τρία βασικά σημεία το μήνυμα των εκλογών,μπορεί να ειπωθεί: α) Καταδικάστηκεμε το πιο βροντερό τρόπο η πολιτική των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων πουοδήγησαν την οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία σε μια κρίση χωρίς προηγούμενοκαι γύρισαν το βιοτικό επίπεδο, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένωνπολλές δεκαετίες πίσω. β) Εκφράστηκεη επίδραση των αγώνων, των γενικών απεργιών, των τεράστιων διαδηλώσεων και τωνεξεγερσιακών συγκρούσεων και γενικά του παρατεταμένου κοινωνικού πολέμου τηςπροηγούμενης περιόδου πάνω στη συνείδηση των εργαζόμενων μαζών με την εκδήλωσημιας εντελώς διαφορετικής εκλογικής συμπεριφοράς. γ) Αγνοήθηκαν ή και περιφρονηθήκαν οι φασιστικοί εκβιασμοί(«χρεοκοπία», «άδεια ράφια», «Β. Κορέα», «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ευρώ»κλπ) της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών, των καπιταλιστών και του υπηρετικούτους προσωπικού (αστοί πολιτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι, αργυρώνητοι πανεπιστημιακοίκαι άλλοι αλήτες). δ) Αποτυπώθηκε ηκατάσταση του εργατικού κινήματος ενόψει της νέας απίστευτης σκληρότηταςεπίθεσης που προγραμμάτιζαν για αμέσως μετά της εκλογές, η χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΕΕκαι ΔΝΤ. Και πιο συγκεκριμένα:
1. Τα δυο κύρια αστικάκόμματα που έχουν και την κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας και τιςβάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, γνώρισαν πραγματική εκλογική συντριβή,συγκεντρώνοντας απίστευτα χαμηλά ποσοστά (13,18% το ΠΑΣΟΚ από 43,92% το 2009,18,85% η ΝΔ από 33,47% το 2009, ποσοστό που είχε θεωρηθεί το ιστορικό χαμηλόαπό την ίδρυσής της, μετά την Μεταπολίτευση) και χάνοντας πάνω από 3 εκατομμύριαψήφους (το ΠΑΣΟΚ έχασε περίπου 2.180.000 και η ΝΔ περίπου 1.105.000). Και ταδυο αστικά κόμματα συγκέντρωσαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στα μεγάλα αστικάκέντρα και πάνω απ’ όλα στην Αθήνα και στις εργατικές και λαϊκές συνοικίες.
Επίσης αποδοκιμάστηκαν με τονίδιο βροντερό τρόπο και όλες οι υπόλοιπες αστικές μνημονιακές δυνάμεις όπως τοΛΑΟΣ, η Ντόρα, ο Μάνος κλπ μη κατορθώνοντας να μπουν ούτε στη Βουλή, παρά τογεγονός ότι ενισχύθηκαν με κάθε τρόπο από το κεφάλαιο, τα ΜΜΕ και την ΕΕ.
2. Ενισχύθηκαν όλα τα κόμματατης αριστεράς (ρεφορμιστικής και άκρας αριστεράς) που δείχνει τη σαφή στροφήτων εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Συγκέντρωσαν όλαμαζί ένα τεράστιο ποσοστό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ακόμη μεγαλύτερο και απότο 24,5% του 1958.
α) Ωστόσο, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που εκτίναξε ταεκλογικά του ποσοστά στα ύψη του 16,78%, εξασφαλίζοντάς του τη θέση τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης! Είναι προφανές ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έκφρασε καλύτερα τοπνεύμα που βασικά κυριαρχεί - προς το παρόν - στις λαϊκές μάζες, δηλαδή της αναζήτησηςλύσης μέσα από τις εκλογές, πιθανόν εντός ΕΕ. Από την άλλη βέβαια,αντικειμενικά, εκφράζει την αγωνιστική διάθεση των μαζών, την επιθυμία τους νααπαλλαγούν από τις μνημονιακές δυνάμεις, τον πόθο για την ενότητα των δυνάμεωντης αριστεράς και ίσως για μια αριστερή κυβέρνηση ή για μια εναλλακτική λύσηαπέναντι στην βαρβαρότητα του συστήματος.
β) Το ΚΚΕ, παρά τη μικρή άνοδο που σημείωσε πανελλαδικά, βγαίνεισοβαρά τραυματισμένο (πράγμα που αντανακλάται και στην ανακοίνωσή του) που είναιβέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στο μέλλον. Πρώτον, για πρώτη φορά υποσκελίζεταιεκλογικά από ένα άλλο αριστερό κόμμα και μάλιστα μ’ ένα θεαματικό τρόπο.Δεύτερον, και ίσως το σημαντικότερο, η δύναμή του μειώνεται στα βασικά εργατικάκέντρα και κυρίως των Αθηνών όπου έγιναν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις και γενικάήταν το κέντρο του παρατεταμένου κοινωνικού πολέμου. Πρόκειται για ένα γεγονόςαρκετά σημαντικό που σημαίνει ότι ευρύτερες μάζες είδαν και αποδοκίμασαν τηνδιασπαστική πολιτική του, την απουσία του από κάθε κοινωνική και συγκρουσιακήδιαδικασία.
γ) Τα ψηφοδέλτια της άκρας αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκλογικήσυνεργασίας ΚΚΕ(μ-λ)-ΜΛ-ΚΚΕ, ΕΕΚ) ενισχύθηκαν και περισσότερο το σχήμα τηςΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αυτή η εκλογική ενίσχυση δε συνιστά μιαποιοτική τομή στις μέχρι τώρα εκλογικές παρεμβάσεις αυτού του χώρου, παρά τογεγονός ότι το άθροισμά τους (μαζί με το ποσοστό της ΟΚΔΕ) πλησιάζει το 2%.
δ) Στην πρώτη συμμετοχή της στις εκλογές η ΟΚΔΕ (σε 26 εκλογικέςπεριφέρειες) συγκέντρωσε 2002 ψήφους και ποσοστό 0,03%. Είναι ένα αποτέλεσμαικανοποιητικό που θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Σε κάθε περίπτωσηευχαριστούμε όλους εκείνους και εκείνες που έδωσαν την μάχη για την διάδοση τουπρογράμματος και των θέσεων της ΟΚΔΕ και μας τίμησαν με την ψήφο τους.
3. Σημαντικά ενισχύθηκαν καιοι Ανεξάρτητοι Έλληνες κυρίως χάρις στην αντιμνημονιακή πολιτική/ρητορεία τουςκαι όχι στα όποια δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία έχουν στην πολιτική τους.
4. Η θεαματική εμφάνιση της φασιστικήςσυμμορίας της Χρυσής Αυγής είναι ασφαλώς το αρνητικό σημείο αυτών των εκλογών.Ωστόσο, είναι το αποτέλεσμα της κρίσης και της σήψης του καπιταλιστικούσυστήματος και της όξυνσης της πολιτικής κρίσης. Η αντίδραση του κινήματοςαπέναντι σ’ αυτό το «αυγό του φιδιού» πρέπει να είναι άμεση με ομάδεςαυτοάμυνας ντόπιων και μεταναστών και με δίκτυα αλληλεγγύης για τηναντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων επιβίωσης που γεννά η κρίση.
5. Είναι φανερό ότι μετά ταεκλογικά αποτελέσματα οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται. Οι αστικέςπολιτικές δυνάμεις, διαλυμένες και σε πλήρη αποσύνθεση, χωρίς ορατή προοπτικήανασυγκρότησης και ανασύνθεσης, πολιτικής και οργανωτικής, αδυνατούν ήδυσκολεύονται ακόμη και να σχηματίσουν κυβέρνηση και πολύ περισσότερο νακυβερνήσουν. Όλα βρίσκονται στον αέρα, στο κενό: τα μνημόνια, οι δανειακέςσυνθήκες, τα βάρβαρα μέτρα τους, οι πολιτικές της υποτέλειας…και ακόμη «ηευρωπαϊκή πορεία της χώρας και του ευρώ» κλπ. Με λίγα λόγια, κοντά στηνοικονομική κρίση προστίθεται και μια τεράστια πολιτική κρίση που περιέχει όλατα βασικά χαρακτηριστικά μιας παρατεταμένης ανοικτής κυβερνητικής κρίσης.Πρόβλημα που δε φαίνεται να λύνεται ούτε με νέα προσφυγή σε εκλογές, πουκανένας δε φαίνεται να θέλει και κυρίως οι αστικές δυνάμεις, η ΕΕ και οιιμπεριαλιστές. Ίσως καταφύγουν σ’ ένα νέο Βοναπάρτη, διαφορετικής σύνθεσης και φύσηςαπό τον Παπαδήμ(ι)ο.
Οι αγώνες, οι τεράστιες διαδηλώσεις, οι εξεγερσιακές συγκρούσεις καιτώρα τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η απόρριψη των αστικών πολιτικώνέχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και επιπλέον αυτή η απόρριψη μεγαλώνει καιαποκτάει και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η πορεία φαίνεται δύσκολα ναανακόπτεται από την όποια αστική κυβέρνηση με ρεφορμιστικά δεκανίκια που θαθελήσει να εφαρμόσει τις ίδιες καταστροφικές, μνημονιακές πολιτικές. Ακόμη η αναζήτησητων μαζών για κάτι το εντελώς καινούργιο και ριζοσπαστικά διαφορετικό είναιορατή και δεν φαίνεται να κάμπτεται. Όλα αυτά δείχνουν την επερχόμενησύγκρουση. Η ΟΚΔΕ την είχε επισημάνει και κατά την διάρκεια της προεκλογικήςπεριόδου και φυσικά θα το κάνει και μετά τις εκλογές μαζί με τα νέα δεδομένα. Θασυνεχίσουμε την πάλη μας για την ενίσχυση και αυτοοργάνωση των αγώνων, για τηνοικοδόμηση μιας νέας επαναστατικής δύναμης, για τη σοσιαλιστική επανάσταση.