Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ένα όνομα, μια ιστορία

Πριν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενσαρκώσει τον Τζον Έντγκαρ Χούβερ στην τηλεοπτική απόδοση του ιδρυτή του FBI, το όνομα του ανθρώπου που ανεβοκατέβαζε Προέδρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προλάβει να γίνει θρύλος. Και να κερδίσει τη δική του θέση στην Ιστορία.

Σαν σήμερα, το 1924, ο Τζον Έντγκαρ Χούβερ διορίστηκε διοικητής του FBI. Ο πρώτος, εκείνος ουσιαστικά που ίδρυσε την υπηρεσία. Παρέμεινε δε στη θέση αυτή, μέχρι και το 1972. Όταν πέθανε. Δηλαδή, δεν αποστρατεύτηκε ποτέ.
Στα χέρια του Χούβερ, η Αμερική κατάφερε να ξεπεράσει το οικονομικό κραχ, να βγει νικήτρια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να θέσει τις βάσεις για να εξέλθει νικήτρια και από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η παρουσία του, θρυλική αλλά και «σκοτεινή», συνδέθηκε με τις τύχες Προέδρων όπως του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον. Ή, με πολιτικούς που δεν πρόλαβαν να γίνουν Πρόεδροι, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι.
Στην εποχή του Χούβερ, δολοφονήθηκαν, εκτός από τα αδέλφια Κένεντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μάλκομ Χ. Έτσι, εκτός από την πολιτική, σταμάτησε ή καθυστέρησε και η κοινωνική πρόοδος, η εξέλιξη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ήταν ένα «σύμπτωμα» της εποχής του, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει για τον ιστορικό διοικητή του FBI. Μόνο που, μετά από μια θητεία 48 ετών, γίνεται αντιληπτό ότι η έννοια της «εποχής», είναι μάλλον σχετική.