Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μια στιγμή που άλλαξε το μέλλον. Και μια που… δεν

Με διαφορά ενός έτους, η 10η Μαϊου έμελλε να καταγράψει στο ιστορικό ημερολόγιο δυο στιγμές άξιες επισήμανσης, ανάμνησης και ανάλυσης. Η μια άλλαξε το μέλλον. Η άλλη, όχι, τουλάχιστον όχι ευθέως.

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 10 Μαϊου του 1940, ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, εκείνος που πίστεψε αφελώς ότι είχε πείσει τον Αδόλφο Χίτλερ να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Μεγάλη Βρετανία, λίγες μέρες πριν ο ναζισμός αρχίσει την εφιαλτική επέλασή του στην Ευρώπη, υπέβαλε την παραίτησή του. Και την είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, περνούσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Τη συνέχεια τη διαβάσαμε όλοι. Και λίγα πράγματα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στο ιστορικό αποτύπωμα ενός εμβληματικού ηγέτη, ο οποίος, όχι μόνο κέρδισε τον πόλεμο, αλλά εμπνεύστηκε κι αυτό ακόμη το σήμα «V» της νίκης.
Έναν χρόνο μετά, σαν σήμερα στις 10 Μαϊου του 1941, ο Ρούντολφ Ες έπεφτε με αλεξίπτωτο σε βρετανικά εδάφη για να διαπραγματευτεί ειρήνη, προτού ο Χίτλερ ξεκινήσει την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. Ο Ες απέτυχε, η προσπάθειά του και η επικοινωνιακή διαχείρισή της, επέφεραν πλήγμα στον «γκεμπελισμό». Τον πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα.
Τα δυο περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι πολλές φορές, ή έστω… αρκετές, η ζωή μας είναι τελικά ένα άθροισμα συμπτώσεων. Έστω κι αν κάποιες, μπορεί ο καθένας να τις… προετοιμάσει.