Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το λάθος του Μπουτάρη

Ο παρορμητικός χαρακτήρας του Γιάννη Μπουτάρη, έφερε και πάλι τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο της πολιτικής καθημερινότητας. Λόγω της δημόσιας δήλωσης στην οποία προχώρησε χθες, ζητώντας την απαγόρευση του «ναζιστικού κόμματος», όπως αποκάλεσε τη Χρυσή Αυγή.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει δίκιο να είναι οργισμένος για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή, όχι μόνο μπήκε στη Βουλή, αλλά… κόντεψε να αγγίξει διψήφιο ποσοστό ψήφων. Όπως οργισμένοι είμαστε όλοι. Η οργή ωστόσο οφείλει και πρέπει να είναι λελογισμένη. Υπό έλεγχο. Και να μην δίνει τροφή και επιχειρήματα σε αυτούς ακριβώς που αποστρέφονται και αμφισβητούν τη Δημοκρατία.
Το πολίτευμά μας δεν απειλείται φυσικά από τη Χρυσή Αυγή. Είναι λοιπόν λανθασμένη η προσέγγιση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης περί «απαγόρευσης» του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Μια τέτοια προσέγγιση αποδομεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δημοκρατίας, έναντι ακριβώς των ακραίων πολιτευμάτων και καθεστώτων, που η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει.
Η Δημοκρατία δεν φοβάται την αντίθετη γνώμη. Όσο ακραία ή επικίνδυνη κι αν φαντάζει. Αντιθέτως, της δίνει ωφέλιμο χώρο να αναπτυχθεί, να διατυπωθεί δημόσια και… να εκτεθεί. Εκεί βρίσκεται η δύναμή της. Ας το καταλάβουμε επιτέλους. Όπως και το γεγονός ότι όλες αυτές τις μέρες, η Χρυσή Αυγή απολαμβάνει δωρεάν δημοσιότητα, χωρίς απαραιτήτως να της κάνει κακό, όπως νομίζουν αφελώς ορισμένοι.