Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νοσοκομεία για μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα

Δέκα νοσοκομεία θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των παράνομων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα.
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo
.


Πρόκειται για πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης και πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», το οποίο διαθέτει μονάδα λοιμώξεων έξι ατόμων, δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και ένα εξεταστήριο, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), που διαθέτει 11 κλίνες για τον συγκεκριμένο σκοπό και όλη την αναγκαία υποδομή, το «Ιπποκράτειο», που διαθέτει δύο ειδικούς μονόκλινους θαλάμους και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να λειτουργήσει μονάδα λοιμώξεων, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που έχει μονάδα λοιμώξεων δυναμικότητας έξι ατόμων και δύο δίκλινους ειδικούς θαλάμους, και το νοσοκομείο Καβάλας, που διαθέτει δύο θαλάμους απομόνωσης (έναν μονόκλινο και έναν δίκλινο).
Τα άλλα πέντε νοσοκομεία είναι το «Παπανικολάου», που έχει τρεις θαλάμους αρνητικής πίεσης και ειδικό χώρο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το «Παπαγεωργίου» που έχει έναν μονόκλινο θάλαμο με αρνητική πίεση και εξεταστήριο, το «Γ. Γεννηματάς» με δύο ειδικούς θαλάμους νοσηλείας και ένα ειδικό ιατρείο, το νοσοκομείο Βέροιας με έναν δίκλινο θάλαμο και εξεταστήριο και το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με έναν δίκλινο θάλαμο απομόνωσης.

Έτοιμη υποδομή
«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δεχτούμε μετανάστες με προβλήματα υγείας και να τους αντιμετωπίσουμε άμεσα. Δεν χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις. Τα νοσοκομεία που επιλέξαμε διαθέτουν την αναγκαία υποδομή, ενώ το προσωπικό που θα απαιτηθεί θα είναι από το ήδη υπάρχον κάθε νοσοκομείου», δήλωσε στη «Μ» ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Τσιτουρίδης.
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτης Νάνος τόνισε στη «Μ» ότι οι συγκεκριμένοι χώροι των νοσοκομείων έχουν προβλεφθεί από παλιά για την αντιμετώπιση ασθενών με μολυσματικές ασθένειες, όπως ήταν η άτυπη πνευμονία (SARS), ενώ έχει προβλεφθεί και ειδικό πρωτόκολλο για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών μεταναστών από τους εργαζόμενους.
Εξάλλου, σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας, το πιστοποιητικό υγείας θα αποτελεί πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παραπομπή στις υγειονομικές δομές της Ελλάδας όσων πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα.