Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πιθανόν να πρόκειται για αφελή ερώτηση, αλλά ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί ή εγκαταλείφθηκε το μεγαλόπνοο σχέδιο Παπουτσή που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του 2011;
Ρωτώ, διότι τώρα έχουμε περάσει σε άλλο σχέδιο – αυτό που έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί αντί να ψηφίζονται νόμοι-προσκλητήρια.
Ρωτώ, διότι τώρα έχουμε περάσει σε άλλο σχέδιο – αυτό που έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί αντί να ψηφίζονται νόμοι-προσκλητήρια.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, έναν χρόνο μετά την περί φράχτου αναγγελία, φράχτη ακούγαμε και φράχτη δεν βλέπαμε.
Και εκεί, γύρω στον Ιανουάριο του 2012, το επικοινωνιακό παραμύθι ξανάρχισε με πηχυαίους τίτλους:
«Περί τα τέλη Αυγούστου η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο»!
«Αντίστροφη μέτρηση για τον φράχτη στον Έβρο»! (Πόσο διαρκεί μια αντίστροφη μέτρηση στο… Κανάβεραλ της Ελλάδας, παραμένει άγνωστο).
Το είχε ανακοινώσει ο κ. Παπουτσής, εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο που θα στέγαζε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.
Το είχε ανακοινώσει (ξανά) και κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης συνόρων, στη Νέα Βύσσα.
Αναφερόμενος μάλιστα στις αντιδράσεις, είπε πως η κατασκευή του φράχτη θα προχωρήσει, γιατί είναι νόμος του κράτους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έργο με «πρακτική και συμβολική αξία»!
«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα transit για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μας ανακοίνωσε.
Και άρχισαν οι προπαγανδιστικές λεπτομέρειες. Το τι ακούσαμε δεν λέγεται!
Με αποκορύφωμα τα περί 25 θερμικών καμερών.
Από όσο θυμάμαι, στις 3 Ιανουαρίου 2012 ήταν η καταληκτική ημερομηνία «που ο ανάδοχος παίρνει το φάκελο με τα αποδεικτικά και την εγγυητική επιστολή ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του».
Είχε προηγηθεί (τον Δεκέμβριο του 2011) ένας ωραίος καυγάς με την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία είχε δηλώσει πως η ΕΕ είχε ήδη κάνει γνωστό στις ελληνικές αρχές πως δεν προτίθετο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη «δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».
Ο κ. Παπουτσής είχε απαντήσει πως τα 5 εκ ευρώ θα προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό – πάει και τελείωσε!
Και κατηγόρησε την ΕΕ για υποκρισία και διγλωσσία, διότι ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει την χρηματοδότηση τέτοιων έργων.
Γι’ αυτό και ερωτώ: Τζάμπα πάει όλη αυτή η φασαρία και οι καυγάδες και οι λεονταρισμοί;
Τζάμπα πήγε η ενημέρωση(!) της τουρκικής αποστολής (τον Αύγουστο του 2011) από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών;
Τζάμπα πήγε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο κατασκευής του φράχτη;
Τζάμπα όλα τα σχέδια για τις 25 θερμικές κάμερες, για τη διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος με χαλύβδινα συρματοπλέγματα ανάμεσα στις δύο περιφράξεις;
Τζάμπα ανοίχτηκαν (έτσι μάθαμε τουλάχιστον) οι 18 τρύπες όπου θα τοποθετούνταν οι ενισχυμένες κολόνες στήριξης στις οποίες θα μπει το διπλό ατσάλινο συρματόπλεγμα και στο πάνω μέρος αυτών οι θερμικές κάμερες που θα σαρώνουν τα περάσματα του Έβρου;
Τζάμπα τα περί 23 μεθοριακών πυραμίδων που θα τοποθετούνταν κατά μήκος του ποταμού;
Αυτά, δεν τα έχω βγάλει από το κεφάλι μου! ΗΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!
Νέο κύμα πρεμούρας
Μετά, πέρασαν κι’ άλλοι μήνες και ξαφνικά, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, βρεθήκαμε μπροστά σε νέο… κύμα πρεμούρας.
Αυτή τη φορά άρχισε ο καυγάς για την δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών.
Την περασμένη Κυριακή, Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο νέος κύκλος της προπαγάνδας, οδήγησε την επομένη τα βήματα του διαδόχου του κ. Παπουτσή στις Βρυξέλλες.
Και να οι κοινές συνεντεύξεις με την «ξινή» κ. Μάλμστρομ και να η πλήρης στήριξη της Κομισιόν και να ξανά η κουβέντα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Επίτροπος παρατήρησε πως τα κονδύλια δεν απορροφώνται και ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν για την Ελλάδα το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40 εκατ. ευρώ.
Συγγνώμη, αλλά θα ήταν επίσης αφελές να ρωτήσουμε ποιος λέει την αλήθεια;
Διότι ο κ. Παπουτσής μας έλεγε (τον Νοέμβριο του 2011 και τον περασμένο Φεβρουάριο) ότι «στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λειτουργεί η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με αρμοδιότητες το χειρισμό και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αφορούν χρηματοδοτούμενες δράσεις του Υπουργείου και τον συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών για την υλοποίηση των δράσεων αυτών. Η ίδρυση της αυτοτελούς Υπηρεσίας, αναμένεται να αυξήσει τη δυναμική απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσω ενός στενότερου στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο Υπουργείου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, ανέρχεται σε περίπου 275.000.000,00 ευρώ. Ήδη, βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης προγράμματα ύψους 148.000.000,00 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη τριετία, με την πρόοδο της υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων».
Άρα, πού βλέπουν το πρόβλημα οι Μάλμστρομ και Χρυσοχοΐδης;
Και καλά η Μάλμστρομ, αλλά ο Χρυσοχοΐδης και ο Παπουτσής δεν ανήκαν στην ίδια κυβέρνηση;
Α, να μην το ξεχάσω! Μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, ο αρμόδιος… επόπτης Θ. Πάγκαλος είχε κάνει τρεις απολογισμούς όσον αφορά στο «σχέδιο δράσης» (λέμε τώρα) για το κέντρο της Αθήνας και ήσαν όλοι τους… θετικοί!
Πολλοί «σωτήρες»
Στο θέμα έχουν παρεμβληθεί και άλλοι «σωτήρες»:
Ο (τότε, τον Σεπτέμβριο του 2011) υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, που μας παρουσίαζε και έφερνε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα.
Ο κ. Καστανίδης το είχε αποκαλέσει «ένα βήμα μπροστά σε μια ευρωπαϊκή λύση του μεταναστευτικού προβλήματος»!
Τότε ακριβώς, η Κομισιόν δήλωνε πως δεν είχε λάβει αίτημα από την Ελλάδα για την ενίσχυση της κατασκευής νέων, μόνιμων εγκαταστάσεων κράτησης παράνομων μεταναστών.
Φυσικά. Διότι νομοθετούσε ο κ. Καστανίδης! Ο οποίος επίσης βρισκόταν στην ίδια κυβέρνηση με τους κ.κ. Παπουτσή, Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδο!
Την ίδια περίοδο (τον Σεπτέμβριο του 2011) ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου συγκροτούσε… Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία θα μελετούσε την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί δικαστικών απελάσεων αλλοδαπών.
Και αυτός ήταν μέλος της ίδιας κυβέρνησης.
Η εν λόγω ομάδα εργασίας επρόκειτο να περατώσει το έργο της έως τις 15 Οκτωβρίου (του 2011).
Το… περάτωσε; Άγνωστο!
Είχαν προηγηθεί κι’ άλλα! Όπως οι… υπηρεσίες μιας στάσης (τον Μάιο του 2011) στις οποίες θα μετατρέπονταν οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης – από το υπουργείο των Εσωτερικών πάλι!
Αλλά τότε υπουργός ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης – επίσης μέλος της ίδιας κυβέρνησης!
Ο οποίος (Ραγκούσης) εξέδωσε απόφαση με την οποία συγκροτείτο άλλη επιτροπή, «προκειμένου να υποβάλει προτάσεις για το συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών, και τη ρύθμιση όλων των λεπτομερειών για την καθιέρωση των αδειών διαμονής ενιαίου τύπου στους υπηκόους τρίτων χωρών, με τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου σε εφαρμογή του Κανονισμού 380/2008/ΕΚ) – αυτός ο άνθρωπος γεννήθηκε με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στην κούνια του!
Επίσης τότε (τον Μάιο του 2011), ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η δημιουργία 14 κέντρων υποδοχής μεταναστών (στην αρχή ήσαν πέντε, αλλά στην πορεία αυγάτισαν – στα λόγια, φυσικά).
Οπότε, άρχισαν οι αντιδράσεις και έκαναν όλοι πίσω. Ο κ. Παπουτσής είπε πως θα ληφθούν υπόψη οι τοπικές αντιδράσεις (επομένως γιατί να μην ληφθούν υπόψη και τώρα;) και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών, στους χώρους του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κορινθία, εκλογικής του περιφέρειας.
Στο πανηγύρι (του Μαΐου 2011) είχε μπει και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής (επίσης μέλος της ίδιας κυβέρνησης), ο οποίος δήλωσε πως «προωθούμε μια αντίληψη που επιδιώκει να αναιρέσει αδυναμίες δεκαετιών και να αποκαταστήσει το κέντρο, δίνοντάς του προοπτικές ουσιαστικής ανάπτυξης, ασφάλειας και ποιότητας ζωής»!
Είχε επίσης πει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις», δηλώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα επιθυμεί την αλλαγή της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ»!
Δεν κατάλαβα να ανέφερε κάτι τέτοιο ο κ. Χρυσοχοΐδης τη Δευτέρα.
Επίσης, εκείνο τον Μάιο του 2011, κατά τον οποίο επιδείχθηκε ανάλογη υπερκινητικότητα με αυτή του Μαρτίου και (αισίως) Απριλίου του 2012, είχε συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, στη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η δημιουργία… ποδηλατοδρόμων!
Να μην ξεχάσω επίσης ότι ακριβώς τότε (τον Μάιο του 2011) ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση στο Όσλο, βρέθηκε (όπως πάντα) σε άλλο μήκος κύματος:
«Αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους, παίζουμε το παιχνίδι των ευθυνών ... Λέμε ότι φταίει ο Βορράς, φταίει η περιφέρεια, φταίνε οι μετανάστες. Προφανώς αυτό αποδυναμώνει την Ευρώπη, χάνουμε την προοπτική που είχαμε», δήλωσε.
Να μην ξεχάσω ακόμη, ότι τον Απρίλιο του 2011, ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Άμυνας, ανακοίνωνε ότι είχε προταθεί αριθμός ανενεργών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο που μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής μεταναστών, αλλά σε αυτές δεν είχε περιληφθεί το στρατόπεδο Στεφανίδη στην Ξάνθη.
Και κάτι ακόμη: Δεν χρειαζόταν να μας σερβίρει ξαναζεσταμένη σούπα την περασμένη Κυριακή ο κ. Λοβέρδος, που μίλησε περί υγειονομικών βομβών, διότι τα ίδια έλεγε πριν από έναν ακριβώς χρόνο – όταν τον Μάρτιο του 2011 ζητούσε (πάντα για τους ίδιους επικοινωνιακούς λόγους) την «άμεση επίσκεψη κλιμακίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας» για «την αξιολόγηση της κατάστασης και την παροχή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των κινδύνων δημόσιας υγείας που πηγάζουν από την παράνομη μετανάστευση».
Είχε και τότε (ξανα)αναγγείλει την συνεργασία του υπουργείου του με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης.
Φυσικά, είχε προηγηθεί η εκ μέρους του κ. Παπανδρέου ανακοίνωση – πρόσκληση:
«Σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών δεύτερης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας»
Και η εκ μέρους του κ. Χρυσοχοΐδη εξαγγελία (στις περίφημες εκατό πρώτες ημέρες) για προσλήψεις μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ!
Και, στις 22 Δεκεμβρίου 2009, η εκ μέρους του κ. Παπανδρέου σύγκληση του (live) υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την παροχή ψήφου και ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών!
Με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ενώ η χώρα όδευε προς το μνημόνιο.
Και ενώ τότε ο κ. Παπανδρέου ήθελε να… εντάξει τους μετανάστες, τώρα ο κ. Γιαννίτσης, υπουργός Εσωτερικών πλέον, δηλώνει ότι προτίθεται να καταθέσει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της εθελούσιας απομάκρυνσης μεταναστών από τη χώρα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά δεν θα τρελάνουν μόνο εμάς, αλλά και τους… λαθρομετανάστες!
Δεν ξέρουν τι να κάνουν οι άνθρωποι! Να μείνουν ή να φύγουν;