Ήταν μόλις 39 ετών. Με μια φωνή που έβγαινε στεντόρεια μέσα από την ψυχή του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος δολοφονήθηκε σαν σήμερα στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τενεσί, έστελνε ψήγματα μιας απευθείας επικοινωνίας με το μέλλον. Περισσότερο ίσως και από τις εμπνευσμένες ομιλίες του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, τις οποίες έγραφε ο ακόμη πιο προικισμένος αδελφός του, Ρόμπερτ.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρασε στην Ιστορία ως το πιο φιλελεύθερο πνεύμα της εποχής του. Με διαχρονικές αντοχές. Το πιο φιλελεύθερο, πιθανότατα όμως και το πλέον γενναίο, καθώς είχε πλήρη επίγνωση των κινδύνων που διέτρεχε η ζωή του ανά πάσα στιγμή.
Υπήρξε όμως αφοσιωμένος θαυμαστής της διδασκαλίας και των μεθόδων του Μαχάτμα Γκάντι. Ήταν λοιπόν ανά πάσα στιγμή έτοιμος για το μοιραίο, που ήρθε τελικά στο Τενεσί, μόλις πέντε χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του «Έχω ένα όνειρο», την οποία εκφώνησε κατά την πορεία προς την Ουάσινγκτον.
Η απήχηση εκείνου του «ονείρου» κράτησε λίγο. Τα όνειρα ωστόσο είναι αλεξίσφαιρα. Και η ιστορική αντοχή της δύναμης των λόγων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, απέδειξε που μπορεί να φτάσει η κοινωνία, όταν οι ηγέτες της είναι εμπνευσμένοι. Και κυρίως, ατρόμητοι.