Μια Γαλλίδα, η Κριστίν Λαγκάρντ, έστω κι αν βρίσκεται στο δύσκολα διαχειρίσιμο αξίωμα της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήρθε να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρο της χώρας, οι πρόγονοι της οποίας ανακάλυψαν τη Δημοκρατία.
Όπως αποκαλύπτει ο ανταποκριτής του Mega στις Ηνωμένες Πολιτείες Μιχάλης Ιγνατίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Γαλλίδα πρώην καλύτερη υπουργός Οικονομίας της ευρωζώνης, ήταν μεταξύ εκείνων που βίωσαν ηθική εξέγερση, για τον εξαναγκασμό της Ελλάδας σε Αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Μνημόνιο ΙΙ.
Τις υποχρεωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα ομολόγησε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, από κοινού με τον Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα απαιτούν οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας, η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε Αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να προβλεφθεί ρητώς η υποχρέωσή της για προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, τα επόμενα χρόνια.
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πέραν της Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξαν πολλοί που ξεσηκώθηκαν για τη συγκεκριμένη απαίτηση, υποστηρίζοντας ότι συνιστά αυθάδη παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.
Η δε απόπειρα του Πολ Τόμσεν να δικαιολογήσει τη θεσμική «βαρβαρότητα», υποστηρίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την περίπτωση της Ισπανίας, προκάλεσε θυμηδία. Και στη συνέχεια, οργή.