Τελεσίγραφο στους 1.200 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης έστειλε ο δήμος για τη συμμόρφωσή τους ως προς τον νόμο σχετικά με την τοποθέτηση των ενδεικτικών σταυρών.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το χρονικό περιθώριο είναι διάρκειας ενάμιση μήνα και από τις αρχές Απριλίου θα αρχίσει η επιβολή προστίμων. «Η περίοδος ανοχής για τη συμμόρφωση των φαρμακοποιών έχει παρέλθει», τονίζεται στο τελεσίγραφο.Ο δήμος δηλώνει επίσης ότι «δεν πρόκειται να εκδώσει καμία άδεια για τοποθέτηση ενδεικτικού σταυρού σε πεζοδρόμιο, διότι υπάρχει απαγορευτική εγκύκλιος από τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου να απομακρυνθούν άμεσα από τα πεζοδρόμια όλες οι ενδεικτικές επιγραφές και να αφεθούν στην ελεύθερη χρήση των πεζών. Για τον λόγο αυτό όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας από φαρμακοποιούς-μέλη του συλλόγου σας για τον σκοπό αυτό θα είναι αρνητικές».
Ένας χρόνος αντιπαράθεσης
Η αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής με τους φαρμακοποιούς έχει διάρκεια ενός έτους και άρχισε πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν άρχισαν και οι σχετικοί έλεγχοι από τα συνεργεία του δήμου. Ο δήμος έγινε αποδέκτης παραπόνων από δημότες για ενδεικτικούς σταυρούς των φαρμακείων που αναβοσβήνουν προκαλώντας διάφορα προβλήματα τόσο στους οδηγούς των αυτοκινήτων όσο και στους πεζούς που διασχίζουν τα πεζοδρόμια. Η αρμόδια υπηρεσία προχωρούσε σε σύνταξη εκθέσεων παράβασης και ζητούσε από τους παραβάτες να συμμορφωθούν. Από τους ελέγχους-αυτοψίες προέκυψε «ότι γίνεται μεγάλη αυθαιρεσία από τα φαρμακεία και ως προς τους πυλώνες που έχουν τοποθετήσει παράνομα στα πεζοδρόμια και αποτελούν κίνδυνο ατυχημάτων και ως προς τους κάθετους σταυρούς που έχουν τοποθετημένους στις όψεις των καταστημάτων τους, οι οποίοι αναβοσβήνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής».
Η περίοδος χάριτος
Ο νόμος ορίζει ότι, σε αντίθεση με άλλα καταστήματα, οι επιγραφές φαρμακείων, κλινικών και νοσοκομείων επιτρέπεται να είναι κάθετες προς την όψη του κτιρίου, να έχουν διαστάσεις 70x70x25 εκατοστά και να μην απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 30 εκ. Το κάτω μέρος των επιγραφών δεν μπορεί να απέχει λιγότερο από 3 μέτρα από τη στάθμη του πεζοδρομίου και η εξωτερική πλευρά τους να βρίσκεται σε απόσταση πέρα των 50 εκ. από τη νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου. Ο φωτισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250 κηρία και να μη χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κτλ. Όσον αφορά την τοποθέτηση πινακίδων πάνω στο πεζοδρόμιο, ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να γίνει κατ’ εξαίρεση μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς την καταβολή ανάλογου τέλους προς τον δήμο.
Η διοίκηση του δήμου έδωσε μια περίοδο χάριτος στους φαρμακοποιούς για να συμμορφωθούν και τώρα προαναγγέλλει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. «Ο νόμος επιτρέπει την ύπαρξη ακόμη και πυλώνων με σταυρό στο πεζοδρόμιο υπό την προϋπόθεση ότι το εγκρίνει ο δήμος, αλλά ο δήμος δεν θέλει να δώσει αυτή τη δυνατότητα», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Διονύσης Ευγενίδης, γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Σε περιπτώσεις που δεν φαίνονται οι σταυροί που είναι τοποθετημένοι βάσει νόμου, θα πρέπει να επιτρέπονται οι πυλώνες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν κτίσματα μπροστά από τον σταυρό, έντονες φυλλωσιές δένδρων, και ζητάμε να ληφθεί μια μέριμνα, ώστε να φαίνεται η ύπαρξη φαρμακείου. Δεν θέλουμε να είμαστε παραβάτες. Οι σταυροί των φαρμακείων όμως δεν είναι διαφημιστικοί», προσθέτει ο κ. Ευγενίδης.