Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

9.500 θέσεις express εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία

Μικρή ανάσα σε 9.500 μακροχρόνια ανέργους στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία ξεκινούν να υλοποιούνται εντός των προσεχών εβδομάδων. Οι ωφελούμενοι που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ, βάσει κοινωνικών κριτηρίων, θα εξασφαλίσουν πεντάμηνη εργασία με αμοιβή που θα φτάνει γύρω στα 500 ευρώ καθαρά, αφού το μεικτό μηνιαίο επίδομα ανέρχεται σε 625 ευρώ.
 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε πέρυσι και χθες γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των ανέργων που θα απορροφηθούν σε κατά τόπους φορείς των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά συγκεκριμένα μακροχρόνια ανέργους, βραχυπρόθεσμα ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και νέους έως 30 ετών που δεν έχουν δουλειά. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τις θέσεις που ανοίγονται θα τονωθεί μερικώς η απασχόληση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο δείκτης της ανεργίας άγγιζε το 19,1%, έναντι 13,5% του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.
Στη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η γενική γραμματέας Άννα Δελλαπόρτα τόνισε ότι το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης, έστω και σε τοπικό επίπεδο. Οι τομείς στους οποίους θα απασχοληθούν οι άνεργοι είναι το φυσικό και αστικό περιβάλλον, καθώς και σε δράσεις πράσινης οικονομίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται συνολικά σε 188 εκατ. ευρώ και αφορά 57.400 δικαιούχους σε όλη τη χώρα. Στην Κεντρική Μακεδονία οι άνεργοι που θα ωφεληθούν είναι 9.500, το δε κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ. «Σήμερα θα ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια, εφόσον οι φορείς λάβουν τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ, θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των θέσεων», τόνισε η κ. Δελαπόρτα.

Η διαδικασία
Εκπρόσωποι των ΜΚΟ που συνέπραξαν με φορείς της αυτοδιοίκησης και με άλλους φορείς που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, υπογράφοντας προηγουμένως σχετικά μνημόνια συνεργασίας, επισημαίνουν ότι, από τη στιγμή που οι θέσεις εγκρίθηκαν, αναμένουν τις οδηγίες του υπουργείου για το πώς θα κινηθούν. «Εντός δεκαημέρου από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους. Οι θέσεις θα καλυφθούν μέσω ειδικού προγράμματος του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Μαλαματάς, ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ Νίκος Γαβαλάς, ο οποίος συνεργάστηκε με τους δήμους Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου και με άλλους φορείς στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι πλέον αναμένει οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο. «Θεωρώ ότι πρέπει να μπουν κριτήρια στη διαδικασία επιλογής των ανέργων. Η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ προφανώς θα κάμψει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, παρότι πιστεύω ότι, στις συνθήκες κρίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει απασχόληση, έστω και ολιγόμηνη» υπογράμμισε ο κ. Γαβαλάς.

«Ασπιρίνη»
Εξαρχής το πρόγραμμα προκάλεσε αντιδράσεις, επειδή η υλοποίησή του ανατέθηκε σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Εκπρόσωποι εργασιακών σωματείων και συνδικάτων έκαναν λόγο για προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, χαρακτηρίζοντας «εργολάβους» τους μη κερδοσκοπικούς φορείς, που συμβάλλουν στην ελαστικοποίηση της εργασίας. Τελικά, η επιλογή των ανέργων θα γίνει μέσω ειδικού προγράμματος του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση.
«Ασπιρίνες» που δεν μπορούν να γιατρέψουν τη βαριά ασθένεια που ονομάζεται ανεργία χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται κοντά στο 30%. Αυτές οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, με τις πενιχρές αμοιβές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίχνουν για μικρό χρονικό διάστημα τους δείκτες της ανεργίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και τίποτα περισσότερο», σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης πως όποια δράση γίνεται υπέρ της τόνωσης της απασχόλησης είναι θετική, ωστόσο «όποιος νομίζει ότι η ανεργία υποχωρεί μονάχα με ημίμετρα είναι γελασμένος».

Αυξάνεται η υποαπασχόληση
Παρά το γεγονός ότι οι μερικώς απασχολούμενοι δεν υπολογίζονται στα επίσημα ποσοστά ανεργίας, αμείβονται με μισθούς λίγο μεγαλύτερους από το επίδομα ανεργίας και ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους ανέργους. Το 2010, όταν η ανεργία ήταν στο 12,6%, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ήταν 630.000. Άλλοι 135.000 (2,7%, επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού) ήταν όσοι δούλευαν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι υποαπασχολούμενοι ήταν κάτω από 6% το 2008, για να φτάσουν γύρω στο 8% το 2010.

Οι θέσεις ανά νομό
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία εγκρίθηκαν συνολικά 9.500 θέσεις. Οι δικαιούχοι -οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέπραξαν με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οργανισμούς, εταιρείες, νοσοκομεία και συλλόγους- είναι: η ΑΡΣΙΣ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ), το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), η οργάνωση Ανάσα και Ζωή στην Πέλλα (ΑΜΚΕ), ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ).
Οι θέσεις ανά νομό είναι οι ακόλουθες:
1. Για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εγκρίθηκαν συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας. Στον κεντρικό δήμο εγκρίθηκαν 1.500 θέσεις, στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος 2.200 και στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης 1.300 θέσεις.
2. Στην ενότητα των Σερρών εγκρίθηκαν 1.200 θέσεις.
3. Στην Ημαθία 764 θέσεις.
4. Στην Πέλλα 800 θέσεις.
5. Στο Κιλκίς 500 θέσεις.
6. Στην Πιερία 700 θέσεις
7. Στη Χαλκιδική 500 θέσεις.

Προγράμματα για ευάλωτες ομάδες
Tτο υπουργείο Εργασίας προωθεί δύο ακόμη προγράμματα για την απασχόληση σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές κάθε περιφέρειας. Πρόκειται για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ - ΕΚΟ), στα οποία όμως δεν θα καλύπτεται το κόστος απασχόλησης των ωφελουμένων. Επί της ουσίας, οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν, να επιμορφωθούν και να παρακολουθήσουν σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Μέσω αυτών των προγραμμάτων, όπως ανακοίνωσαν στη χθεσινή συνάντηση εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, θα γίνουν αναπτυξιακές συμπράξεις που θα δημιουργηθούν από δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στη συνέχεια, οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης που θα προκύψουν από τις αναλύσεις των τοπικών αγορών. Παράλληλα θα τους παρασχεθεί κάθε βοήθεια ώστε να ενθαρρυνθούν να ιδρύσουν οι ίδιοι επιχειρήσεις. Στα ΤΟΠΣΑ θα συμμετέχουν άνεργοι, ενώ στα ΤΟΠ - ΕΚΟ άνεργοι που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το κόστος του έργου για τα ΤΟΠΣΑ στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζει τα 10,5 εκατ. ευρώ και των ΤΟΠ - ΕΚΟ τα 7 εκατ. ευρώ.
Οι φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αναπτυξιακές συμπράξεις καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 5 Μαρτίου για τα ΤΟΠ - ΕΚΟ και έως τις 20 Απριλίου για τα ΤΟΠΣΑ.