Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Να επιστρέψουν, όχι όμως ως υποψήφιοι

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε το αυτονόητο: «Δεν περισσεύει κανείς». Πράγματι σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη δεν «περισσεύουν» όλοι όσοι ταυτίζονται με τις αξίες του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας. Ωστόσο επειδή η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εμμέσως πλην σαφώς, «φωτογράφιζε» τους προσφάτως διαγραμμένους, θα πρέπει να διευκρινισθούν κάποιες «λεπτομέρειες».

Λεπτομέρεια πρώτη: Οι βουλευτές που διαφώνησαν με τη γραμμή του κόμματος- την οποία καθόρισε ο πρόεδρος- βρέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και εκτός κόμματος γιατί καταψήφισαν το μνημόνιο. Όσοι λοιπόν επιστρέψουν αναγνωρίζουν ότι έσφαλαν, ψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που καταψήφισαν και το θέμα λήγει.
Λεπτομέρεια δεύτερη: Οι βουλευτές που θα επιστρέψουν θα «κορνιζάρουν» την αντιμνημονιακή τους ψήφο, την οποία και θα περιφέρουν ως τίτλο τιμής στην εκλογική τους πελατεία. Το θέμα είναι τότε με «ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» η Νέα Δημοκρατία στο αλαλούμ που σίγουρα θα γίνει στην προεκλογική περίοδο. Αναπόφευκτα οι βουλευτές θα χωρισθούν σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς».
Λεπτομέρεια τρίτη: Οι βουλευτές που υπερψήφισαν το μνημόνιο, πειθαρχώντας στη γραμμή του κόμματος, μπορούν κάλλιστα να μη ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους, να διαγραφούν και εν συνεχεία να δηλώσουν ότι «δεν έφυγαν ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία» και να επιστρέψουν. Αστείο, αλλά όσοι ψήφισαν το μνημόνιο, δεν γελάνε…
Λεπτομέρεια τέταρτη: Ο πρόεδρος του κόμματος προφανώς γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον του κόμματος και άρα όταν τους διέγραφε με αυτό το σκεπτικό ενεργούσε. Με αυτό το σκεπτικό απευθύνει και το προσκλητήριο για την πανστρατιά.
Επί της ουσίας σε όλα αυτά υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Όσοι εκ των διαγραφέντων θελήσουν να επιστρέψουν στο κόμμα, θα αισθάνονται δικαιωμένοι στη συνείδηση της κομματικής βάσης. Αυτομάτως αυτό θα εξελιχθεί σε πρόβλημα για την ηγεσία. Αν ορθώς τους διέγραψε τότε δεν έχει κανένα νόημα η επιστροφή τους. Όσοι αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον Αντώνη Σαμαρά. Σε τελευταία ανάλυση όσοι αισθάνονται «σπίτι» τους τη Νέα Δημοκρατία, έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν. Να συστρατευθούν, χωρίς να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, και να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.