Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

«Ο χρόνος που κερδίσαμε να χρησιμοποιηθεί με σώφρονα τρόπο»
O χρόνος που κέρδισε η χώρα μετά την απόφαση του Eurogroup πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σώφρονα τρόπο και με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας, υποστήριξε ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τον εφαρμοστικό νόμο που ακολουθεί την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Ως εισηγητής από την πλευρά της ΝΔ, ο Αχαιός πολιτικός, υπογράμμισε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο (περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ, αναδιοργάνωση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, ενιαίο επικουρικό ταμείο ανάπτυξης, κλπ), κρίνονται κυρίως για την αποδοτικότητά και την αποτελεσματικότητά τους.
Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η αναμόρφωση των Υγειονομικών Περιφερειών και η μετατροπή του ΕΣΥ σε αυτοτελή και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είναι πρωτοβουλίες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και οι οποίες μένει να κριθούν στην πράξη και να επανεξεταστούν οι όποιες «αρρυθμίες» παρουσιαστούν.
Σωστή χαρακτήρισε εξάλλου την ανάγκη εξορθολογισμού των «χαρτοφυλακίων», των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, ούτως ώστε, το μεν Υπουργείο Υγείας να αναλάβει όλες τις υπηρεσίες Υγείας (και αυτές που περιλαμβάνονται στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία) και το δε, Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει όλες τις υπηρεσίες Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως στο νομοσχέδιο υπάρχει μια πρόχειρη καταγραφή και πως η Νέα Δημοκρατία, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για το φάρμακο και τα φαρμακεία, ο κ. Νικολόπουλος, διατύπωσε τις ενστάσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως η μείωση της δαπάνης μόνο από τα φάρμακα είναι ετεροβαρής και θα έπρεπε, η προσπάθεια μείωσης δαπανών να υπάρξει και από άλλους τομείς της Υγείας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος της κοινωνικής ισοπέδωσης σε επίπεδο φαρμάκων. Επίσης, εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις για την εισαγωγή γενόσημων και αντιγράφων φαρμάκων, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα την πόρτα για αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές αντιγράφων από τρίτες χώρες χωρίς εγγύηση ισοδυναμίας με τα πρωτότυπα φάρμακα των μεγάλων εταιρειών»
Τέλος, εστιάζοντας στο επίσης μεγάλο ζήτημα της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων, ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, επεσήμανε πως η παράταξη που εκπροσωπεί δεν είναι επί της αρχής αντίθετη σε ενοποιήσεις ταμείων, θεωρώντας μάλιστα πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχασαν πολύτιμο χρόνο για το επόμενο «βήμα», μετά την ενοποίηση που έγινε το 2008 (νόμος Πετραλιά). Ωστόσο, ο κ Νικολόπουλος πρόσθεσε πως ούτε οι συνενώσεις, ούτε η αλλαγή του χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητική σε ανταποδοτική θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που να ελλοχεύει κινδύνους για κατηγορίες ασφαλισμένων.
«Ο εθελοντικός χαρακτήρας των ενοποιήσεων πιθανόν να λύνει κάποια νομικά προβλήματα αλλά στην πράξη μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο ταμείο φτωχών με χαμηλές  παροχές και κάποια ταμεία ΝΠΙΔ προνομιούχων» ανέφερε, επί παραδείγματι, τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στην αναπλήρωση του εισοδήματος της εργασίας από επικουρική σύνταξη με τρόπο που θα μειώνει τις ανισότητες και θα αποτρέπει την φτώχεια των ηλικιωμένων». Γι’ αυτό και τόνισε πως το ζήτημα του νέου Ταμείου θα πρέπει να επανεξεταστεί πολύ σύντομα, ώστε να αρθούν οι όποιες ανισότητες.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε πως η ΝΔ θα ψηφίσει τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο της νέας δανειακής σύμβασης. «Ελπίζουμε ότι παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του Νομοσχεδίου, θα υπάρξει χρόνος για διορθώσεις και για βελτιώσεις και καλούμε τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να εργασθούν στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των θετικών προτάσεων που θα κατατεθούν έτσι ώστε ο νέος νόμος να είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός προς όφελος των πολιτών και των Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης» συμπλήρωσε ο κ. Νικολόπουλος.