Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κόβουν τα δέντρα του «Καρατάσιου»

«Κόβουν τα δέντρα του στρατοπέδου και παίρνουν τα ξύλα για φωτιά. Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κρίση και τις ανάγκες για θέρμανση, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι λεηλασία. Καταστρέφεται ένας πνεύμονας πρασίνου της περιοχής».
 Tου Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ο κ. Σάκης Λαζαρίδης περιγράφει την καταστροφή που συντελείται το τελευταίο διάστημα στο δάσος του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου», στην περιοχή της Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Φτωχοί, άποροι πολίτες, αλλά και κάποιοι «επαγγελματίες», ξυλοκοπούν τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, ακόμη και τις ακακίες που ευδοκιμούν στην έκταση των 689 στρεμμάτων του στρατοπέδου, κλέβουν την ξυλεία για να τη χρησιμοποιήσουν σε τζάκια ή ξυλόσομπες. Χθες, στη διάρκεια του ρεπορτάζ της «Μ», άγνωστο άτομο φόρτωσε κομμένους κορμούς σε τρίκυκλο και απομακρύνθηκε από ανοικτό στενό πέρασμα της κεντρικής πύλης του «Καρατάσιου». «Το περασμένο Σάββατο εντοπίσαμε δύο άτομα να κόβουν ξύλα με αλυσοπρίονο, ειδοποιήσαμε την αστυνομία και συνελήφθησαν», λέει ο κ. Σάκης Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου «Καρατάσιος».
Οι κοπές δέντρων γίνονται συνήθως τις πρωινές ώρες των Σαββατοκύριακων κυρίως σε εκτάσεις που είναι μακριά από τη λεωφόρο Στρατού -τον κεντρικό δρόμο δίπλα από το στρατόπεδο- ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί οι κλέφτες. Πάντως, μέσα στο στρατόπεδο κυκλοφορούν συχνά πολίτες που γυμνάζονται, βαδίζουν ή κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους και αντικρίζουν τις ενέργειες των παράνομων ξυλοκόπων. «Περπατούσα στο στρατόπεδο και είδα κάποιο άτομο που είχε κόψει έναν κορμό πεύκου και προσπαθούσε να τον τεμαχίσει. Έτρεξα προς την πλευρά του και το έβαλε στα πόδια. Λίγες ώρες αργότερα ο κορμός είχε εξαφανιστεί», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Γιάννης Ζεϊμπέκης. Η μεταφορά της ξυλείας γίνεται με καροτσάκια, με τρίκυκλα, ακόμα και με τρέιλερ αυτοκινήτων. «Βλέπουμε συχνά άτομα που κατεβαίνουν με οικοδομικά καροτσάκια φορτωμένα ξύλα. Διανύουν μεγάλη απόσταση και φεύγουν από σημεία όπου είναι κατεστραμμένα τα σύρματα της περίφραξης. Καταλαβαίνουμε ότι είναι κακόμοιροι και αναγκάζονται να προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια για να ζεσταθούν», λέει ο κ. Γιώργος Πετρίδης.

Να δοθούν σε άπορους
«Εμείς, ως σύλλογος, έχουμε προτείνει στη δημοτική αρχή να γίνει καταγραφή των δέντρων που μπορούν να κοπούν είτε γιατί είναι άρρωστα, είτε γιατί γέρνουν και θα ξεραθούν, είτε για άλλον λόγο. Στη συνέχεια να γίνει οργανωμένα η κοπή τους, και η ξυλεία που θα συγκεντρωθεί να διανεμηθεί σε άπορες οικογένειες του δήμου μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κοπής. Επίσης, έχουμε προτείνει να γίνονται συχνά περιπολίες από τη δημοτική αστυνομία», προτείνει ο κ. Λαζαρίδης. «Δεν πρόκειται για βανδαλισμούς. Στην έκταση των 120 στρεμμάτων που ανήκουν στον δήμο έχουμε διαπιστώσει ότι κόβονται δέντρα με αλυσοπρίονα και με τσεκούρια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανέχεια του κόσμου, που χρησιμοποιεί τα ξύλα για να ζεσταθεί. Φοβάμαι ότι τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Αποφάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα λάβει η δημοτική αρχή», σύμφωνα με στέλεχος της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά.
Εκτός από την ξυλεία επιτήδειοι κλέβουν από τους χώρους του στρατοπέδου σίδερα που χρησιμοποιούνταν στο πεδίο στίβου των στρατιωτών, ακόμη και λαμαρινένιες παλιές σκοπιές. Στην έκταση των 120 στρεμμάτων που ανήκει στον δήμο έγιναν παρεμβάσεις από τον πρώην δήμο Πολίχνης, διαμορφώθηκαν γήπεδα, αναψυκτήριο, πάρκο με χλοοτάπητα και ανακαινίστηκε η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Μαθητές διαμόρφωσαν επίσης περιβαλλοντικό κήπο. Η υπόλοιπη έκταση, ωστόσο, που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει εγκαταλειφθεί, όπως και οι 17 παλιοί κοιτώνες.