Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η “D-Day” του 2012

Η συντονισμένη προσπάθεια… της Δύσης να ψαλιδίσει τις προοπτικές επανεκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας, ή έστω να υπονομεύσει το μετεκλογικό σκηνικό στην αναδυόμενη πολιτική και οικονομική συν-υπερδύναμη, μοιάζει να πετάει λευκή πετσέτα.

Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Ρωσία δείχνει τα ποσοστά του «τσάρου» εξαιρετικά ανεβασμένα, και προβλέπει την εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο, με ένα ποσοστό το οποίο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 58,6%.
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ συγκεντρώνει 14,8%, ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι 9,4% και ο Μιχαήλ Προχόροφ 8,7%, βλέποντας τα ποσοστά προσωπικής δημοφιλίας του να είναι τα μόνα που καταγράφουν ουσιαστική και μετρήσιμη άνοδο, σε σχέση με τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Απ’ τη μια προέταξε το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό του, σε σύγκριση με τις ελλειμματικές προσωπικότητες που επιχειρούν να εκφράσουν τον πολυδιασπασμένο χώρο της αντιπολίτευσης. Απ’ την άλλη, καλλιέργησε το αίσθημα της εθνικής ενότητας απέναντι στον κοινό εχθρό, με λελογισμένες δόσεις υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις.
Η επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας, που προφανώς θεωρείται αυτονόητη, αναμένεται να είναι η πλέον κομβική πολιτική εξέλιξη στον πλανήτη, εντός του 2012. Πιο σημαντική και από τη σχεδόν βέβαιη επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γιατί ο Πούτιν… έχει τον τρόπο του να παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις, κατά τρόπο που θυμίζει ότι πριν από την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ και τη διακυβέρνηση… ζητιανιάς του Γέλτσιν, υπήρχε μια κραταιά χώρα. Υπερδύναμη, έστω και κάτω από τον επικίνδυνο ζυγό του Κομμουνισμού.