Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχει απόσυρση για πολιτικούς;

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα μας, ακολουθεί μία σκοτεινή κι αβέβαιη πορεία, το μέλλον μας οριοθετείται από τους εκβιασμούς των δανειστών και των αγορών αλλά και την ανικανότητα όσων μας κυβερνούν.

Για αυτά τα δύο τραγικά χρόνια, κάποιοι ήσαν υπεύθυνοι για τη δρομολόγηση αυτής της πορείας.
Η κα Κατσέλη, στην συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ, στις 4 Ιανουαρίου, την επομένη δηλαδή της κατάθεσης των «εννέα» προτάσεών της στον κ. Παπαδήμο, για την «άμεση» αντιμετώπιση της ύφεσης, και σε ερώτηση της κας Τσαπανίδου για το ποιο υπήρξε το μεγαλύτερό της λάθος, απάντησε:
«.. το έχω πει και δημόσια, επειδή ήμουν επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά, μέχρι την κρίση του 2009, δεν είδα προσωπικά την χρηματοπιστωτική κρίση που ερχόταν κι ότι θα βρισκόμαστε τον Φεβρουάριο να μην μπορούμε να δανειστούμε. Έπρεπε να το είχα δει. Και έπρεπε να το είχα δει, σημαίνει ότι έπρεπε να είχα πιέσει, αν το είχα δει, θα είχα πιέσει πολύ περισσότερο, να βγούμε στις αγορές πολύ πιο έγκαιρα. Αυτό το πράγμα βεβαίως δεν είδα ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος εκείνη τη στιγμή..»
Παρατήρηση πρώτη: Μήπως ήρθε στα λόγια της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, πως η κρίση χρέους με άστοχους κι επικίνδυνους χειρισμούς έγινε κρίση δανεισμού;; Μήπως δικαιολογείται απόλυτα το αίτημα του κ. Σαμαρά, για εξεταστική επιτροπή;
Παρατήρηση δεύτερη: Η υπεύθυνη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, και άρα η υπεύθυνη του οικονομικού προγράμματος που θα ακολουθούσε η χώρα, δεν είδε.. την χρηματοπιστωτική κρίση που ερχόταν;;
Μα ως οικονομολόγος, τι έβλεπε;
Τι φανταζόταν για μία χώρα με κρίση χρέους που ταυτόχρονα δυσφημιζόταν, από τους επίσημους εκπροσώπους της στο εξωτερικό, ως τιτανικός και ως διεφθαρμένη;
Είναι αυτονόητο πως όταν έχεις πρόβλημα ρευστότητας και δυσφημείς την επιχείρησή σου, και τη διαχειριστική σου επάρκεια, καμία τράπεζα δεν θα σε δανείσει. Μόνο οι τοκογλύφοι..
Είναι απόλυτα φυσιολογικό που έκλεισαν οι αγορές για την Ελλάδα.
Και επιπλέον παραδέχεται πως η χώρα μας κακώς δεν δανειζόταν όσο μπορούσε;; Και πως δεν πίεσε πολύ για αυτό;
Γιατί;; κάποιοι πίεζαν και κάποιοι αρνούντο τον «ελεύθερο» δανεισμό; Κάποιοι περίμεναν το ΔΝΤ για να δανειστούν;;
Αλλά όπως λεει,.. και κανένας άλλος «σύντροφος;;» εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβε τι γινόταν…
Δηλαδή, εδώ υπάρχει παραδοχή για συλλογική ανεπάρκεια αντίληψης του εθνικού κινδύνου.
Τα συμπεράσματα και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται με βάση τις παραπάνω τοποθετήσεις της π. Υπουργού, είναι όσα έχουν καταγγείλει όλοι, για την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος.
Που εκδηλώνεται, ακόμη και σε όσους τυπικά εμφανίζουν να έχουν τις τεχνοκρατικές γνώσεις, που όμως χάνονται στο βωμό του «λεφτά υπάρχουν» και μιας εκλογικής νίκης.
Μίας νίκης, που έμελλε στην Ελλάδα να ζήσει το χειρότερο μεταπολεμικό και μετεμφυλιακό εφιάλτη της.
Είναι περιττό να εξηγηθεί περαιτέρω. Είναι άλλωστε ο λόγος, που οδήγησε μία κυβέρνηση με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, στην πτώση και στο ποσοστό του 12%.
Το θλιβερό για την πατρίδα μας είναι πως δεν υπάρχει το μέτρο της απόσυρσης για τους πολιτικούς. Και είναι εκεί έξω… και πωλούν πάλι όνειρα κι ελπίδα..
Και σήμερα ξαναεμφανίζονται στο νέο πρωθυπουργό, με τον «εννιάλογο» της σωτηρίας για τη χώρα..
Να σε κάψω Ελλάδα, να σʼ αλείψω μέλι !