Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι ευθύνες δεν είναι εποχικές

Η κρίση και οι "τσαλακωμένες" σελίδες
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επανέλαβε τη δημόσια ρητορική περί επίρριψης ευθυνών στα πολιτικά κόμματα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.

Σε μια εξαιρετικά οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, οι μονομερείς αναγνώσεις της πραγματικότητας δεν βοηθούν, αλλά μάλλον επιβαρύνουν τις προοπτικές της χώρας. Και μετά βεβαιότητας λειτουργούν ανασχετικά για την εθνική αναγκαιότητα να αποδεχτούμε ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, να προχωρήσουμε μπροστά, και το νέο «μυθιστόρημα» να μην έχει γκρίζες ή τσαλακωμένες σελίδες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ λοιπόν, θα διεκδικούσε να ακούγεται από την κοινωνία και… την Ιστορία, με αυξημένο ενδιαφέρον και θέρμη, αν δεν περιοριζόταν στο να επιρρίπτει ευθύνες στον πολιτικό κόσμο, αλλά αναδείκνυε και τις ευθύνες της «οικονομίας της αγοράς».
Κάτι που εμμέσως του είχε πει ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, όταν του επεσήμανε ότι… καλό θα ήταν να επενδύσουν στην Ελλάδα πρώτοι από όλους οι Έλληνες επιχειρηματίες.