Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μπαγίς

REPORTER
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υποδέχθηκε σήμερα τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεμέν Μπαγίς στο Πεντάγωνο. Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε σε εγκάρδιο κλίμα καθώς γνωρίζονται αρκετά χρόνια και έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φάνηκε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών. Όπως δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, «είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουμε για άλλη μια φορά να κινούμαστε στην κατεύθυνση της εδραίωσης καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Έχω ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση που μου έγινε από τον συνάδελφό μου, Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κ. Γιλμάζ, και πολύ σύντομα, ίσως στις αρχές του Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσω επίσκεψη στην Τουρκία».
Παράλληλά, σημείωσε ότι μέσα από αυτήν την συνάντηση «επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η ισχυρή μας βούληση να καλλιεργήσουμε καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας». Δεν παρέλειψε τέλος, να ζητήσει από τον κ Μπαγίς να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τις ευχές του για υγεία.
Με την σειρά του ο κ. Μπαγίς δήλωσε ευτυχής που επισκέπτεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ξεχάσω την ημέρα που αναλάβατε Υπουργός Άμυνας που είπα στους φίλους μου ότι αισθάνομαι ήδη πολύ ασφαλέστερος. Γιατί γνωρίζω ότι κάποιος που πιστεύει σε αυτή τη σχέση, που πιστεύει ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ανθίσουν, είναι τώρα επικεφαλής των Αμυντικών θεμάτων. Όντες και οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο και όχι να ζημιώνουμε ο ένας τον άλλο. Και οι λαοί μας επίσης αξίζουν κάτι καλύτερο, έχουν την απαίτηση από εμάς να διατηρούμε καλές σχέσεις και δόξα τω Θεώ έχουμε πολύ καλές σχέσεις».
Ο κ. Μπαγίς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ήδη από τον καιρό που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, να θέσει τις βάσεις για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο λαών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «όταν ήσασταν Δήμαρχος Αθηνών, εσείς εφηύρατε τον όρο «Διπλωματία των Σεισμών». Ήσασταν μεταξύ των πρώτων Ευρωπαϊκών ηγετών που επικοινώνησε μαζί μας και μας απέστειλε βοήθεια έπειτα από τους σεισμούς του 1999. Και εμείς κάναμε το ίδιο όταν έγινε σεισμός στην Αθήνα. Και όλο αυτό δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικό αίσθημα».
Επιπλέον, μίλησε και για την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν προς το πρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας: «Ο Πρωθυπουργός μου τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για το πρόσωπό σας. Η χώρα μου δεν θα μπορούσε να ξεχάσει ότι κάνατε τον κόπο να έρθετε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όταν είχε φυλακιστεί για την απαγγελία ενός ποιήματος, το οποίο μάλιστα ήταν στα σχολικά βιβλία. Εσείς όμως δείξατε έμπρακτα την ειλικρίνεια και την ευαισθησία σας όσον αφορά τα ζητήματα Δημοκρατίας. Δεν μπορούσατε να δεχθείτε ότι ένας εκλεγμένος πολιτικός είχε φυλακιστεί για την απαγγελία ενός ποιήματος. Και το γεγονός ότι οι αρχές εκείνης της περιόδου δεν σας επέτρεψαν να επισκεφθείτε τον φίλο σας εκείνη την ημέρα είναι κάτι που ακόμα το θυμόμαστε στην Τουρκία».
Τέλος, ο Τούρκος Υπουργός έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την συμβολή του στην δόμηση μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Δημήτρη, θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσωπική σου συμβολή στη δόμηση αυτής της νέας φάσης. Πάντα επαναλαμβάνω ότι χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη, ένα ευρύτερο όραμα και είμαι σίγουρος ότι ηγέτες σαν εσένα θα διαμορφώσουν αυτήν την νέα Ευρώπη, της οποίας μέρος θα είναι και η Τουρκία και ως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προσβλέπω σε αυτό το όραμα, σε αυτήν την νέα φάση».