Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Δεν την αφήνουν… ούτε να κοιμηθεί

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η Γιούλια Τιμοσένκο τείνει να εξελιχθεί στην πλέον διάσημη κρατούμενη του κόσμου. Περισσότερο και από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον Ρώσο μεγιστάνα που επιχείρησε να τα βάλει με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, και τα ίχνη του συναντώνται πλέον σε φυλακές της Σιβηρίας.

Η άλλοτε «λατρεμένη» της «πορτοκαλί επανάστασης», που συγκρούστηκε με τον μέντορα και σύμμαχό της, Βίκτορ Γιούσενκο, αλλά κατάφερε τελικά να γίνει πρωθυπουργός της Ουκρανίας, βρίσκεται κρατούμενη σε φυλακές της χώρας της, κατηγορούμενη για διαφθορά, την περίοδο της παντοδυναμίας της.
Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν δείξει πρόδηλο ενδιαφέρον για την περίπτωσή της, με επιτόπιο ρεπορτάζ από το κελί της, ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς να την απελευθερώσει.
Χθες, οι συνήγοροι υπεράσπισής της προχώρησαν σε νέες καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες κράτησής της είναι απάνθρωπες. Στο δωμάτιο της Τιμοσένκο υπάρχει κάμερα που την παρακολουθεί επί 24ωρης βάσης, ενώ τα φώτα στο κελί της δεν κλείνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί με ευκολία.