Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Χρυσοχοϊδης “έβαλε φωτιά” σε ΠΑΣΟΚ και Γιώργο

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η διαδικασία διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως να έχει μια πρόσθετη, εθνική χρησιμότητα, την οποία μπορούσε κανείς να υποψιαστεί, όχι όμως και να προβλέψει με ασφάλεια εκτίμησης και βεβαιότητα.
Αναδεικνύει γκρίζες έως… πολύ σκοτεινές πτυχές του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ, και εξηγεί αρκετές από τις παλινωδίες και τις άστοχες επιλογές, που μετέτρεψαν την Ελλάδα του σήμερα σε μια χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Μειωμένης αυτοεκτίμησης και μηδενικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.
Πριν από μερικές μέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το dna του Μνημονίου, στο οποίο και απέδωσε την πρωτογενή στρέβλωση της δανειακής σύμβασης, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, αντί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για «φρένο» στην ύφεση, και επιστροφή στην ανάπτυξη.
Χθες, μιλώντας στους «Φακέλους» του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έτερος δελφίνος για την ηγεσία του Κινήματος, ο μόνος μέχρι στιγμής που έχει περιγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου σχεδόν ως σύγχρονο κάτοικο της… Σπιναλόγκας, προχώρησε σε μια αξιοσημείωτη ομολογία.
Η οποία αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το μέλλον, τότε που η ελληνική κοινωνία αλλά και η Ιστορία θα ζητήσουν από τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» την απόδοση λογαριασμού για τα πεπραγμένα τους στη διακυβέρνηση του τόπου.
«Από τη στιγμή που μπήκαμε στο Μνημόνιο, δεν διαπραγματευτήκαμε σωστά… Αποδειχτήκαμε ανίκανοι στη διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η «ταμπακιέρα» ωστόσο βρίσκεται σε μια άλλη αποστροφή του σημερινού Υπουργού Ανάπτυξης, και δελφίνου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
«Έπρεπε να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Να εξασφαλίσουμε τον γρήγορο δανεισμό της χώρας, για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις». Δηλαδή, ό, τι ακριβώς λέει… η κοινή λογική.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει και από την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, είναι… γιατί προσέφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, απορρίπτοντας νωρίτερα κάθε άλλη εναλλακτική δανεισμού της χώρας. Γιατί… τόση σπουδή;