Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Γκίνγκριτς “τσαλακώνεται”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η κοινή λογική λέει ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα στήριζαν ποτέ τον Νιούτ Γκίνγκριτς ως αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012, κατανοώντας ότι ο άλλοτε διώκτης του Μπιλ Κλίντον, έρχεται από μια… παλιά εποχή, στην οποία οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να τον δουν να παραμένει.
Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατάφερε να αξιοποιήσει την ανάγκη της βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να εκφραστεί μέσω ενός… ασυγκράτητου συντηρητικού, και στρογγυλοκάθισε στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων. Αφήνοντας πολύ πίσω, τόσο το «αιώνιο φαβορί» Μιτ Ρόμνεϊ, όσο και τους εκλεκτούς του Tea Party, Ρικ Πέρι, Ρον Πολ και Μισέλ Μπάκμαν.

Το προβάδισμα του Νιούτ Γκίνγκριτς ανάγκασε τους αντιπάλους του να συσπειρωθούν. Όλοι… εναντίον του. Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να «τσαλακωθεί» η εικόνα του, και στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας να βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τον Ρον Πολ και τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι… πιο κάτω δεν μπορεί να πέσει. Και προσδοκούν ότι θα είναι έτοιμοι στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, στις 3 Ιανουαρίου, να δώσουν τη μάχη και να την κερδίσουν. Μαζί με τις εντυπώσεις, που ενδεχομένως θα αποβούν καθοριστικές για τις πολιτείες που θα ακολουθήσουν.

Οι πιο ψύχραιμοι βέβαιοι, δεν συμφωνούν μαζί τους. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί θα επιλέξουν ως αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα, τον μοναδικό υποψήφιο που μπορεί να απευθυνθεί και σε εκλογικές μάζες πέρα της στενής κομματικής δεξαμενής τους. Δηλαδή, τον Μιτ Ρόμνεϊ.