Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η Κοντολίζα πάει για πλανητάρχης

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣΚάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι η Κοντολίζα Ράις είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένη για να είναι… Ρεπουμπλικανή. Ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία το ένα από τα δυο παραδοσιακά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που μεταξύ άλλων έδωσε στην ανθρωπότητα μια ηγετική προσωπικότητα με το εκτόπισμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν, έχει παραδοθεί στις ακραίες… τσιρίδες του Tea Party.

Η «Κόντι», υπηρέτησε δυο Μπους, τον… σωστό (πρεσβύτερο) και τον… λάθος (Τζορτζ Μπους τον νεώτερο), ξεπερνώντας τα συμπλέγματα και τις στρεβλώσεις της εποχής της, αλλά και του κόμματός της. Αξιοποίησε αποτελεσματικά τη δημιουργική νηφαλιότητα της πιανίστριας (είναι δεινή καλλιτέχνης του είδους) και την ακαδημαϊκή κατάρτιση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Κυρίως, έδειξε διάθεση για δια βίου… μάθηση, καθώς στη θητεία της στο πλευρό του πρεσβύτερου Μπους έζησε και διαχειρίστηκε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ενοποίηση της Γερμανίας, ενώ στα χρόνια του Τζορτζ Γουόκερ Μπους, «ήταν εκεί» όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, όταν έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ, όταν ο φόβος κυρίευσε την ανθρωπότητα.
Μέχρι σήμερα, η Κοντολίζα Ράις ερχόταν στη ζωή της, δεύτερη: Ήταν η δεύτερη Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την κοινότητα των Αφροαμερικανών, καθώς την είχε προλάβει ο ήρωας του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, Κόλιν Πάουελ. Ήταν επίσης η δεύτερη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών, προλαβαίνοντας δηλαδή τη Χίλαρι Κλίντον, μετά τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την «ιέρεια» της εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών και της διακυβέρνησης Κλίντον-Γκορ.
Σύμφωνα με τους «Washington Times», η «Κόντι» προετοιμάζεται μεθοδικά για έναν ακόμη «δεύτερο ρόλο». Μόνο που αυτή τη φορά, θα είναι απλώς η γέφυρα για τα πρωτεία της «παράστασης». Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι ο κρυμμένος άσος των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, που μοιάζουν χαμένες από χέρι, είναι η προώθηση της Κοντολίζα Ράις σε θέση υποψήφιας Αντιπροέδρου, πιθανότατα με υποψήφιο Πρόεδρο τον Μορμόνο Μιτ Ρόμνεϊ.
Μονάχα ένας στρατηγικός εγκέφαλος σαν τον Καρλ Ρόουβ θα μπορούσε να έχει συλλάβει τέτοιο δίδυμο: Ο Ρόμνεϊ εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της παραδοσιακής Αμερικής, ενώ η πετυχημένη διαδρομή του στον επιχειρηματικό στίβο, τον οπλίζει με ένα… χρήσιμο επιχείρημα, στην εποχή της μεγάλης ύφεσης.
Η Κοντολίζα Ράις από την πλευρά της, μπορεί να διεμβολήσει την κοινότητα των Αφροαμερικανών, εκεί όπου ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε στις προηγούμενες εκλογές του 2008, υγιεινό περίπατο. Και ταυτόχρονα, να δοκιμάσει τις αντοχές της συντηρητικής Αμερικής, που μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την ιστορική απόφαση να… παραμερίσει για μια γυναίκα.
Αν και μάλλον, το πιο ουσιαστικό επιχείρημα της υποψηφιότητας της «Κόντι», το αποκαλύπτουν οι «Washington Times», στον επίλογο του ρεπορτάζ τους. Επειδή έζησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, είναι η μόνη που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν έχουν και πολύ άδικο.
Φυσικά, τυχόν εκλογή ενός διδύμου Ρόμνεϊ-Ράις στον Λευκό Οίκο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια… απορίας για το ποιος θα κάνει το πραγματικό κουμάντο στο Οβάλ Γραφείο. Και σίγουρα, δεν θα είναι ο πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.