Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό - Εκπνέει η προθεσμία των Ευρωπαίων

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Στο πιο κρίσιμο στάδιο εισέρχεται η απόπειρα εθνικής συνεννόησης με σκοπό τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναμένεται να οριστικοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις της από την πλευρά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συνάντηση του ιδίου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο αυτονόητο: Οτι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το κρίσιμο διακύβευμα δεν είναι το πρόσωπο αλλά η δέσμη των ενεργειών που θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Α πό την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία επιμένει να θέτει ως προαπαιτούμενο την άμεση παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για να ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης,
Μέσα σε αυτό το κλίμα η "προθεσμία" αλλά και οι αντοχές της ευρωπαϊκής ηγεσίας δείχνουν αν εκπνέουν. Ο Ολι Ρεν απηύθυνε τελεσίγραφο ότγια σχηματισμό κυβέρνησης ανότητας πριοειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο
Προ της κρίσιμης συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον υπουργό Υγείας "για πράγματα που πρέπει να ξέρει", σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Λοβέρδος.
Σε δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη Βουλή, στελε΄χη του κυερβώβντος κόμματος σημείωσαν:

Φίλιππος Πετσάλνικος: "Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι "τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να μείνει "έστω και μία ώρα" η χώρα χωρίς κυβέρνηση και χωρίς πρωθυπουργό. Αυτό που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, είναι να υλοποιηθεί "σήμερα κιόλας" το όραμα της εθνικής συνεννόησης και εθνικής συνεργασίας".

Χρήστος Παπουτσής: "Είναι απαράδεκτο το να ζητείται η παραίτηση που πρωθυπουργού. Θα περίμενα από τον κ. Σαμαρά ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας και περισσότερο σεβασμό στους θεσμούς".

Σωκράτης Ξυνίδης: "Οι δηλώσεις Σαμαρά δεν συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η συναίνεση από την πλευρά όλων".

Χάρης Καστανίδης: Ο κ. Σαμαράς πρέπει να προσέξει γιατί είναι σαν να λέμε εμείς ότι για να συνεργαστούμε με την ΝΔ πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς. Δεν πρέπει να μπούμε σε λογικές εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
Ο κ. Καστανίδης αναρωτήθηκε επίσης εάν παραιτηθεί η κυβέρνηση ποιος θα πάει αύριο στο eurogroup εκτός αν - όπως είπε - θέλει ο κύριος Σαμαράς να τον εξουσιοδοτήσουμε να πάει αυτός. Tέλος κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο κ. Ρέν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, ο κ. Καστανίδης είπε ότι, ο κ. Ρεν μπορεί να λέει ότι θέλει, εδώ υπάρχει κυβέρνηση και κόμματα που συνεννοούνται μεταξύ τους.