Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Αν είχαν γίνει εκλογές…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΕΙΔΑΚΙΣ
Εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού. Ήταν η πιο έντιμη, η πιο καθαρή, και η πιο δημοκρατική λύση. Η χώρα δεν θα είχε υποστεί πολλές από τις ζημιές που υπέστη σ΄αυτό το διάστημα. Και πάντως θα είχε γλυτώσει από την παγκόσμια κατακραυγή και τις βαρύτατες συνέπειες της αδιανόητης, αλαζονικής και άκρως επικίνδυνης επινόησης ενός αχρείαστου και παραπλανητικού Δημοψηφίσματος.
Τώρα όμως δεν έχουμε πια καθόλου καιρό. Ίσως ούτε καν λίγες ώρες!

Το θέμα έχει ήδη εξαντλητικά συζητηθεί. Ευτυχώς που είναι σήμερα Κυριακή και δεν λειτουργούν Τράπεζες και Χρηματιστήρια. Είναι ως εάν ερίζομε περί του φύλου των αγγέλων, λίγο πριν από την άλωση της Πόλης.
Λένε μερικοί αφελείς ή αδαείς πολιτικοί και δημοσιογράφοι: Και τι έγινε δηλαδή αν πάει λίγο παραπέρα το πράγμα; Μήπως οι εκλογές ή το δημοψήφισμα, τον Δεκέμβριο δεν θα γινόταν; Γιατί να μην αναβληθεί για λίγες μέρες το Eurogroup; Εξ άλλου την εκταμίευση της 6ης δόσης την έχει ήδη αποφασίσει!
Όλα αυτά είναι λάθος! Μεγάλο και επικίνδυνο λάθος.
Η οικονομική κρίση απειλεί, ώρα την ώρα, την Ιταλία, την Ισπανία και ποιος ξέρει ποιαν άλλη ακόμη χώρα. Η πρώτη ζητά –αν δεν έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Ουδείς θα ενδιαφέρεται πια να σώσει την Ελλάδα όταν ό κίνδυνος από την πιθανή χρεοκοπία της Ιταλίας ή και της Ισπανίας θα απειλεί με άμεση κατάρρευση την Ευρώπη, και όχι μόνο.
Η κατακραυγή, εξ άλλου, της κοινής γνώμης των χωρών της Ευρώπης εναντίον της Ελλάδος φουντώνει με ραγδαίο ρυθμό. Σε λίγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες (αυτοί που είναι) ακόμη και αν θέλουν, δεν θα μπορούν πια να μας «σώζουν».
Η άποψη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει διαδικασία αποβολής από την Ευρωζώνη, του έχει υποβληθεί μάλλον από κάποιον εντελώς άσχετο σύμβουλο. Γιατί υπάρχουν πολλές διαδικασίες και «τρόποι» για να μας αποβάλλουν. Θα ήταν, για τον ίδιο, το Κόμμα του και τον τόπο, πολύ χρήσιμο να τον αλλάξει αυτόν το σύμβουλο, το συντομότερο.
Εντός της ημέρας πρέπει να συγκροτηθεί και να ορκισθεί μια Κυβέρνηση έκτακτης Ανάγκης και Σωτηρίας της Πατρίδας. Με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων Κομμάτων και όσων άλλων αισθάνονται την ιστορικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών.
Ο κ. Παπούλιας ας καλέσει όλους τους Αρχηγούς και να μην τους αφήσει να φύγουν παρά αφού έχουν καταλήξει στη σύνθεση και την επί τόπου ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.
Οι κρισιμότερες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων λαμβάνονται άγρια μεσάνυχτα, μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις. Η ακραία κόπωση φαίνεται ότι συντελεί στην κάμψη των αντιστάσεων. Άλλωστε αποφάσεις που αφορούν στα δέκα και παραπάνω προσεχή χρόνια είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν στην πορεία. Να βελτιωθούν ή και να ακυρωθούν από την Ιστορία. Σήμερα λοιπόν, Θάρρος!