Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Οι ηγέτες που άλλαξαν το μέλλον

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Όχι επειδή… οι κυρίες προηγούνται, αλλά επειδή η «σιδηρά κυρία» πέτυχε με την πολιτική διαδρομή της να καταγραφεί ως ισοϋψής ακόμη και ενός «πλανητάρχη».
Πόσο μάλλον, ενός Προέδρου των ΗΠΑ, που, αν και Συντηρητικός, συγκέντρωσε ποσοστά δημοφιλίας που μονάχα ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κατάφερε να καταγράψει στην ιστορική μνήμη των Αμερικανών.
Το δίδυμο της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ήταν εκείνο που, μετά το 1980, κατάφερε να αλλάξει καθοριστικά την εικόνα της ανθρωπότητας. Αλλιώς την κληρονόμησαν, αλλιώς την παρέδωσαν στους διαδόχους τους, όταν εγκατέλειψαν την εξουσία.
Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος είχε πει, όταν η θητεία του ολοκληρώθηκε, μια μεγάλη και αυταπόδεικτη αλήθεια: «Ξεκινήσαμε για να αλλάξουμε μια χώρα, και καταλήξαμε να αλλάξουμε τον κόσμο». Μια εκδοχή του «ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε», όπως είχε δηλώσει ο Μαχάτμα Γκάντι, σε διαστάσεις ωστόσο… παγκοσμιοποίησης.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν άλλαξαν τον σύγχρονο κόσμο, γκρεμίζοντας τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό, τη Σοβιετική Ένωση και το Τείχος του Βερολίνου. Επειδή ήταν χαρισματικές προσωπικότητες. Αλλά και επειδή δεν στηρίχτηκαν σε… συννεφάκια, αλλά στην εκ θεμελίων οικοδόμηση ενός ιδεολογικά ανανεωμένου «συντηρητισμού».
Γνώριζαν, και η Ιστορία τους δικαίωσε, ότι για να πείσουν την κοινωνία να τους ακολουθήσει, θα έπρεπε να «κομίσουν» και ένα ιδεολόγημα που θα βρισκόταν πιο κοντά στις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων. Ένα ιδεολόγημα που θα διαπερνούσε οριζόντια και κάθετα την κοινωνία. Επομένως και τις υπάρχουσες ιδεολογικές συνιστώσες.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις βάσεις του ρεαλιστικού συντηρητισμού που αφηγήθηκαν και έγραψαν η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, στηρίχτηκε ο Τρίτος Δρόμος, τον οποίο εμπνεύστηκαν ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ. Που εδραιώθηκε στην πολιτική μεθοδολογία του «μεσαίου χώρου». Τη στρατηγική προσέγγιση όλων των πολιτικών δυνάμεων εξουσίας, σε όλες τις χώρες, σχεδόν τα τελευταία 20 χρόνια. Στην αναζήτηση της ασφαλέστερης οδού για να καταλάβουν την εξουσία. Και να εδραιωθούν σε αυτήν.