Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ετοιμάζουν το έδαφος.Την πόρτα των απολύσεων από το δημόσιο ανοίγει ο Γιαννίτσης

Νέο ρήγμα σχηματίζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπαδήμου με αφορμή τον τρόπο μείωσης του δημόσιου τομέα, με δύο καθ' ύλην υπουργούς να εκφράζουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις.
Χτες το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αποδεχόμενος ωστόσο την ανάγκη εξορθολογισμού του δημοσίου - χωρίς να διευκρινίσει όμως πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Την ίδια ώρα, δίπλα του βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών, και προσωπική επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, Τάσος Γιαννίτσης που τόνισε ότι είναι «πολύ δύσκολος» ο στόχος για να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 μέσω συνταξιοδοτήσεων και εργασιακής εφεδρείας.
Ο ίδιος υπουργός, όμως, την Δευτέρα έθεσε ανοικτά θέματα απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Μιλώντας στην ΝΕΤ, ο Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για δίλημμα ανάμεσα σε απολύσεις 20.000 έως 30.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιπτώσεις σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. «Δεν είμαι κανένας που αρέσκεται να μιλάει για απολύσεις. Το θέμα όμως είναι αν, ξεπερνώντας το συναισθηματικό στοιχείο όταν μιλάμε για απολύσεις, θα πονέσουν 10-20- 30.000 άνθρωποι και οι οικογένειές του και αν θα βρω τρόπο να τους στηρίξω στη διαδικασία αυτή ή αν οι επιπτώσεις θα είναι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Για 100.000, για 200.000, για 500.000 ανθρώπους. Αυτό είναι ένα δίλλημα το οποία είναι εξαιρετικά σκληρό.»
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος σημειώνοντας ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα βρεθεί στην ανάγκη να αντιμετωπίσει το δίλημμα με καθαρούς όρους για να μην βυθιστεί η χώρα. «Η θέση μου είναι ότι όσο κανείς μπορεί αν αποφύγει τις απολύσεις να το κάνει. Αλλά αν πρόκειται με το να μην το κάνει να βυθίζεται η χώρα, να βυθίζονται οι μισθοί, οι συντάξεις, η ανταγωνιστικότητα, όλα να βυθίζονται και να τελματώνονται, εκεί νομίζω θα βρεθούμε κάποια στιγμή στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με πιο καθαρούς όρους αυτό το δίλημμα».
Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να σχηματίζονται δύο γραμμές όσον αφορά το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα. Από τη μία, βρίσκονται οι υπέρμαχοι της εφεδρείας και των ήπιων μέτρων εξορθολογισμού για τα οποία έκανε λόγο ο Δημήτρης Ρέππας, και από την άλλοι εκείνοι οι οποίοι μιλούν ανοικτά και για πρώτη φορά για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.