Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε η… Lehman Brothers της Ευρώπης

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Προτού καλά-καλά καθίσει η σκόνη από την πρόβλεψη-σοκ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι εντός του 2012 είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει στη γηραιά ήπειρο η κατάρρευση μιας τράπεζας, στα πρότυπα της Lehman Brothers, το 2008, βρέθηκε ο… υποψήφιος.

Δεν πρόκειται για τράπεζα αλλά για ολόκληρη χώρα, και μάλιστα μια από τα λεγόμενα «PIGS», δηλαδή τις αδύναμες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, την Ισπανία.
Με τον Μαριάνο Ραχόι να προχωρεί στον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησής του, μετά τη θριαμβευτική επικράτησή του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, και να παραχωρεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών στον Λουίθ ντε Γκίντος.
Έναν τεχνοκράτη ο οποίος χαίρει σημαντικής εκτίμησης στην Ισπανία, και θεωρείται εκείνος που «μύησε» τον Μαριάνο Ραχόι σε ιδιαίτερες πτυχές της σύγχρονης οικονομικής σκέψης, αναπτύσσοντας υποδείγματα πολιτικών και μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμόσει στην πράξη.
Υπάρχει ωστόσο ένα… μικρό πρόβλημα. Ο κ. ντε Γκίντος υπήρξε στο παρελθόν διευθυντικό στέλεχος της Lehman Brothers. Της αμερικανικής τράπεζας την οποία άφησε η κυβέρνηση Μπους να καταρρεύσει το 2008, με αποτέλεσμα να δοθεί η χαριστική βολή σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία ήδη βίωνε βαθιά, δομική κρίση.
Όσο ικανός κι αν ο κ. ντε Γκίντος λοιπόν, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει ο Μαριάνο Ραχόι, ο συμβολισμός της παρουσίας στο πηδάλιο της ισπανικής οικονομίας, ενός στελέχους που είχε στο παρελθόν σχέση με την τράπεζα η οποία… χρεοκόπησε τον πλανήτη, είναι εκκωφαντικός.