Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Σε αναζήτηση “εγκεφαλικών ισοδύναμων”

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Όπως κι αν ονομάστηκε αυτή η κυβέρνηση, ειδικού σκοπού, συνευθύνης, εθνικής ευθύνης, σωτηρίας,.. ή αλλιώς, .. ένα είναι το σίγουρο, πως δεν της επιτρέπεται και δεν υπάρχει η λαϊκή νομιμοποίηση, να γίνει κυβέρνηση «ειδικής αφαίμαξης».
Η τελευταία προσπάθεια, για περαιτέρω μείωση συντάξεων, αποδεικνύει, προχειρότητα και κυρίως κοινωνική ανευθυνότητα. Η ευκαιριακή ευημερία των αριθμών, παιχνίδι των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, που παρέμειναν και σε αυτή, πρέπει να σταματήσει.
Η ύπαρξή τους σε αυτό το σχήμα ειδικού σκοπού -αποτέλεσμα πολιτικών παζαριών και όχι εξαιρετικών τους ικανοτήτων- δεν τους εξουσιοδοτεί να αποτελειώσουν ανάλγητα, κάθε άνθρωπο που ήδη εξαθλίωσαν και ταπείνωσαν με τις προηγούμενες φοροεπιδρομές τους.
Άλλωστε δεν χρειάζεται κάποια μεγάλη πολιτική περσόνα, για να παίρνει αυτά τα «μέτρα γονάτου».
Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, δεν χρειάζεται να είναι εκλεγμένος, δεν χρειάζεται να λειτουργεί πίσω και κάτω από κάποιο ιδεολογικό ή κομματικό προκάλυμμα.
Με λίγα λόγια, στην παρούσα συγκυρία, η αναζήτηση των δημοσιονομικών ισοδυνάμων, για την επίτευξη των λογιστικών στόχων, πρέπει να κινείται σε κάθε άλλη κατεύθυνση πέρα αυτής που οδηγεί στην απόλυτη και δίχως επιστροφή, ανέχεια του λαού μας. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της συνεχούς φορολόγησης, χωρίς ανάπτυξη, πρέπει να λάβει τέλος.
Οι συνθήκες, για τέτοιες πολιτικές κινήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχουν, διότι απλά δεν υπάρχουν τα κυβερνητικά «εγκεφαλικά ισοδύναμα» που μπορούν οδηγήσουν την Ελλάδα, σε έξοδο από την κρίση. Τα ίδια, οδήγησαν στη βαθύτερη κρίση.
Αυτό έδειξε και η κατάληξη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αυτό λεει και ο υπουργός «Ανάπτυξης της χώρας» κ. Χρυσοχοϊδης. Το νεότερο ανακάτεμα του αποτυχημένου πολιτικού δυναμικού και η τιτλοποίηση του ως ειδικού σκοπού, δεν έχει πια αποτέλεσμα. Ακόμη και όταν ήταν γενικού σκοπού, ήταν κοινωνικά επικίνδυνο. Τώρα που πρέπει να συγκεντρωθεί σε κάτι, θα τα καταφέρει; Η κυβέρνηση που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, δεν έχει δικαίωμα για νέες κοινωνικές και ηθικές ανομίες.
Αναζητώνται τα νέα «εγκεφαλικά ισοδύναμα», με ρητή λαϊκή νομιμοποίηση, που θα καλύψουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα δίχως να πλήξουν κι άλλο τον κοινωνικό ιστό, και αυτό θα γίνει μόνο με εκλογές.