Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μεσογειακή διατροφή και η σημασία της για την υγεία και την Ελλάδα


Τα Ηνωμένα Εθνη ανεκήρυξαν την16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφης στην δεκαετία του ¨50 με στόχο να ενισχυθουν οι κοινωνίες εκείνες που είχαν σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού.Στίς Δυτικές προηγμένες κοινωνιες που υπάρχει υπερεπαρκια τροφίμων και η παχυσαρκία αποτελει σοβαρό πρόβλημα η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την υγειϊνή διατροφή.

Στις 16 Οκτωβρίου 2010 στην Ναίρόμπυ της Κένυα εγκρίθηκε απο την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας ως σύμβολο υγείας,ευζωία και μακροζωίας.. Η πρόταση υποβλήθηκε απο την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Μαρόκο. Σύμφωνα με τον κανονισμό καθε χώρα επρεπε να προτείνει μια αντιπροσωπευτική πόλη του Μεσογειακού Διατροφικού Πολιτισμού.Ετσι η Ιταλία πρότεινε το Σιλέντο,η Ισπανία την Σόρια,η Ελλάδα την Κορώνη και το Μαρόκο το Σεφσαουεν. Επίσης καθε χώρα έπρεπε να προτείνη ενα αντιπροσωπευτικό πιάτο

Ετσι η Ιταλία πρότεινε το σπαγγέτι καμπρέζε ,η Ισπανία τα παέλια,η Ελλάδα την ελληνική σαλάτα,και το Μαρόκο τα μαροκινά τατζίν.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της UNESCO «παρα τις διατροφικές διαφοροποιήσεις και τις πολιτιστικές συνήθειες που τις συνοδεύουν απο χώρα σε χώρα τα προίόντα που διαμορφώνουν γιορτές και κύκλους κοινωνικής ζωήςειναι παρόμοια,το ελαιόλαδο,το σιτάρι και το κρασί ειναι η χρυσή τριλογία για ολη την Μεσόγειο.
Τα εξη βασικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η πρόταση ηταν:
_φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις.
_συμβάλλει στην βιώσιμη διαχείρηση της υπαίθρουκαι των φυσικών πόρων και στην διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών καλλιεργειών κτηνοτροφίας και αλιείας.
_συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία οπως επίσης και στην δημιουργηκότητα.
_αποτελεί στοιχείο διαπολιτιστικής και διαγενεακής ανταλλαγής.
_βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων οπως πανηγύρια,γιορτές κλπ.
_ειναι διαρκώς παρούσα στην προφορική παράδοση σε τραγούδια,χορούς,ιστορίεςκαι κουβέντες έπειτα απο ενα γεύμα.
Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τον Διατροφικό Πολιτισμό της για να γινει η ελληνική διατροφή σύμβολο υγείας,ευζωίας και μακροζωίας και ο γαστρονομικός τουρισμός να τονώσει την οικονομία της χώρας.
Τα οφέλη για τη χώρα μας θα πρέπει να είναι πάρα πολλά. Κατ’ αρχήν είναι γεγονός ότι με το σύγχρονο τρόπο ζωής έχουμε ξεφύγει από την Ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά που έχουν ως χαρακτηριστικό το ζωικό λίπος, το αλάτι και την ζάχαρη είναι δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος διατροφής. Πρέπει η Μεσογειακή διατροφή να καθιερωθεί ως τρόπος ζωής. Αυτό το σύμβολο υγιεινής διατροφής, ευζωίας και μακροζωίας πρέπει να υιοθετηθεί από όλους.
Κατ’ αρχήν:
• Η Πολιτεία, θα πρέπει στα σχολεία να διδάσκεται η Μεσογειακή διατροφή δεν εννοώ ως επιπλέον μάθημα, αλλά οριζόντια π.χ. ο καθηγητής της γεωγραφίας να αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών, ο ιστορικός στην διατροφή διαμέσου των αιώνων, ο καθηγητής θρησκευτικών για τη σημασία των νηστειών κλπ. επίσης στα κυλικεία των σχολείων να επικρατούν τα Μεσογειακά εδέσματα.
• Η Επιστημονική κοινότητα τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας να τεκμηριώνουν επιστημονικά τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής.
• Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς να ενημερώνουν υπεύθυνα, αντικειμενικά και συστηματικά για τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής.
• Ο Γαστρονομικός Τουρισμός ν’ αποτελέσει κύριο μέλημα της Πολιτείας, παράλληλα με τα Ξενοδοχειακά Επιμελητήρια και τα τουριστικά γραφεία.
Το σύνθημα «Καταναλώνω ότι παράγω» πρέπει να προβληθεί παντού ώστε να αποτελέσει και παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης