Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Επένδυση στη γνώση και την εξειδίκευση



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η χρονική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για ρίσκα και πρωτοβουλίες. Στραγγαλίζει οποιαδήποτε ιδέα και καινοτομία στην αγορά, αφού κανένας μέσος Έλληνας δεν έχει αποθεματικό (περίσσευμα) που να του επιτρέπει να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η μόνη πραγματική επένδυση, για μένα, είναι στην γνώση και την εξειδίκευση.


Με τα «νερά» στην οικονομική αγορά να «λημνάζουν» και το επενδυτικό κίνδυνο να ελλοχεύει, οι νέοι το μόνο που έχουν να επιλέξουν είναι επιπλέον μόρφωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και επιμόρφωση προκειμένου να βρεθούν έτοιμοι στις προκλήσεις, όταν εμφανιστούν. Αυτές που δημιουργούνται από το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και συνεχώς εγείρει απαιτήσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Θα μου πείτε ένα πτυχίο θα κάνει τη διαφορά, όταν νέοι με πολλά «χαρτιά», μεταπτυχιακά και διπλωματικές, καταλήγουν σε μια γραμματειακή θέση ή θέση κλητήρα ή αποθηκάριου με απολαβές τον βασικό μισθό; Ιδιαιτέρως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα; Όταν η ανεργία καλπάζει και οικογένειες αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα; Κι όμως! Με δεδομένο ότι αυτή η κατάσταση δεν θα είναι μόνιμη και ότι σίγουρα θα έρθουν καλύτερες μέρες, όλοι μας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ηττοπαθείς νοοτροπίες που τεχνηέντως μας έχουν ριζώσει στο μυαλό και να ανασκουμπωθούμε.

«Μάθε τέχνη κι άστην κι όποτε θέλεις πιάστην», «άνθρωπος αμόρφωτος ξύλο απελέκητο» και τόσες  άλλες νουθεσίες του λαού μας δεν «κυκλοφορούν» άδικα. Την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι. Θα έρθει αυτή η στιγμή. Τί καλύτερο λοιπόν να έχουμε τα εφόδια και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα. Πάντα πίστευα ότι τουλάχιστον μία ή δύο ευκαιρίες δίνονται σε όλους. Αρκεί ο καθένας μας να αντιληφθεί πότε είναι η στιγμή (το “timing”) και να είναι ικανός να ανταποκριθεί. Τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Να έχουμε την παιδεία να το καταλάβουμε, την σωστή εκπαίδευση για να το εκμεταλευτούμε και την περαιτέρω εξειδίκευση για να ξεχωρίσουμε.