Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εκδηλώσεις του ΥΜΑΘ για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση



Mε κωδωνοκρουσίες, επίσημες τελετές έπαρσης της ελληνικής σημαίας σε χώρους-σύμβολα της απελευθέρωσης, αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 1912 και έκθεση με σπάνια ιστορικά κειμήλια και ντοκουμέντα της περιόδου, όπως το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες θα γιορτάσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.
Του Βαγγέλη Πλάκα

plakasv@gmail.com

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου παρουσίασε χθες το πρόγραμμα των λαμπρών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 25 ώς τις 27 Οκτωβρίου και ορισμένες εξ αυτών διοργανώνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραστούν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας. Τιμούμε το χθες, αντιμετωπίζουμε το σήμερα, οραματιζόμαστε το αύριο. Γιατί εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι, κάνουμε θαύματα», είπε, συνδέοντας το χθες με το σήμερα, ο κ. Καράογλου, χαρακτηρίζοντας την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ώς τον «μεγαλύτερο ελληνικό στρατιωτικό άθλο μετά το 1821».
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης σημείωσε πως οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν μηδενικό κόστος καθώς τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές, ενώ θα διοργανωθούν σε όλη τη Μακεδονία. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επεισοδίων, όπως αυτών που είχαν συμβεί πέρυσι και είχαν οδηγήσει στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Καράογλου σημείωσε πως προφανώς θα ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα, ωστόσο εκτίμησε πως οι πολίτες θα προστατεύσουν τις εκδηλώσεις που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
- Πέμπτη 25 Οκτωβρίου: 
Συναυλία (20.30, Μέγαρο Μουσικής) με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων.
- Παρασκευή 26 Οκτωβρίου: Από τις 06.45 το πρωί, κωδωνοκρουσίες από όλους τους ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και παράλληλα συμβολικά κωδωνοκρουσίες σε μητροπόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μετά την επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, θα γίνουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Η έκθεση θα φιλοξενείται ώς τις 31 Ιανουαρίου στο Διοικητήριο και μεταξύ άλλων θα εκτεθούν: το γραφείο στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη, προσωπικά αντικείμενα των Ελευθερίου Βενιζέλου, ναυάρχων Βότση και Κουντουριώτη, στρατηγού Καλλάρη, Κωνσταντίνου του Α’ και πολλών αγωνιστών. Μεταξύ άλλων θα εκτεθεί για πρώτη φορά το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την επιμέλειά της έχει ο κ. Βασίλης Νικόλτσιος.
- Σάββατο 27 Οκτωβρίου: Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη γιορτή της σημαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Τμήματα του ελληνικού στρατού (μεταξύ άλλων λόχοι ευζώνων, ευελπίδων, ικάρων αλλά και ίλες εφίππων) με στολές εποχής θα παρελάσουν στην πόλη, σύμφωνα με τη διαδρομή που ακολούθησε ο ελληνικός στρατός κατά την είσοδό του το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 1912. Η πορεία θα ξεκινήσει από την 26ης Οκτωβρίου, κοντά στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει την πορεία: Πλατεία Δημοκρατίας, Καραολή και Δημητρίου, Αγίου Δημητρίου, υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, Ίωνος Δραγούμη, πλατεία Ελευθερίας, Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως, λεωφόρος Νίκης και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο. Κατά την πορεία, οι στρατιώτες θα κάνουν τέσσερις στάσεις, όπου θα γίνει η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Συγκεκριμένα, οι στάσεις θα γίνουν στο Διοικητήριο, την εκκλησία του Αγίου Μηνά -που ήταν η τότε μητρόπολη Θεσσαλονίκης- το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα -όπου στεγαζόταν το τότε ελληνικό προξενείο- και τον Λευκό Πύργο.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Εκδηλώσεις σε κάθε πόλη
Στις 27 Οκτωβρίου, διπλή γιορτή για τον Λαγκαδά, το ΥΜΑΘ διοργανώνει (20.00, Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο) εκδήλωση με γνωστά και ανέκδοτα τραγούδια του Μακεδονικού και Βαλκανικού Αγώνα. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας, το ΥΜΑΘ σχεδιάζει:
- Περιοδεύουσα έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι».
- Περιοδεύουσα έκθεση βιβλίων με εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
- Φωτοκατασκευή σε εξωτερικούς χώρους για αναμνηστικές φωτογραφίες.
- Διοργάνωση συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ή και της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης.
- Παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίες θα ταξιδέψουν στις πρωτεύουσες της Μακεδονίας.
- Διακεκριμένοι εικαστικοί θα δημιουργήσουν γλυπτό εξωτερικού χώρου προσφορά των ιδίων, που θα μένει στην κάθε πόλη.

* Ιστορική φωτογραφία στρατιωτών που παρελαύνουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την απελευθέρωση.