Στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιορίστηκε σε εκτενή συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία, όπου το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να εκτελεί κατά το δοκούν αντιφρονούντες. Και παρέπεμψε σε μια μελλοντική συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, πιθανότατα στα μέσα του τρέχοντος μηνός, στη Σύνοδο των G8 στο Μεξικό, για να συζητήσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, και ειδικότερα το τι πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της κρίσης, προτού οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ.
Μέχρι τότε ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος της Ρωσίας… πρόλαβε να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αγία Πετρούπολη τις σκέψεις και τις προθέσεις του. Γνωρίζοντας ότι η οικονομία της Ρωσίας αντέχει στην κρίση, αλλά και ότι οι αντοχές αυτές έχουν εκ των πραγμάτων τα… όριά τους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε στον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και τον Ζοζέ Μπαρόζο την αναγκαιότητα να αναλάβουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο άμεση δράση.
Η συλλογιστική Πούτιν είναι απλή και απολύτως κατανοητή. Σε μια πλήρως παγκοσμιοποιημένη οικονομία, το… συνάχι της Αθήνας, μπορεί να προκαλέσει… πνευμονία στην άλλη γωνιά του πλανήτη. Όσο λοιπόν η Ευρώπη δεν διαχειρίζεται άμεσα, πειστικά και ριζικά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία συνέχισε στην Πορτογαλία, για να φτάσει στις πύλες της Μαδρίτης, απειλώντας ευθέως το σύνολο της ζώνης του κοινού νομίσματος με κατάρρευση, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι παρενέργειες για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικά η οικονομία της Ρωσίας μάλιστα, τα προϊόντα της οποίας έχουν κατά πλειοψηφία ως αποδέκτες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, απειλείται ευθέως να παρασυρθεί, αρχικά στην ύφεση, και εν συνεχεία στη βαθιά κρίση, όσο οι Βρυξέλλες και ειδικότερα το Βερολίνο αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.