Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κακοδιαχείριση 1 εκατ. ευρώ στην Όπερα Θεσσαλονίκης

Ποινικές διώξεις για το αδίκημα της απιστίας στην Όπερα Θεσσαλονίκης, που φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, άσκησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ύστερα από πολύμηνη έρευνα τόσο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης όσο και του ΣΔΟΕ.
 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ποινικές ευθύνες επιρρίπτονται στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και ένα στέλεχος του οργανισμού που λειτουργούσε για τη διετία 2007 - 2009 αυτοτελώς, έχοντας όμως το ΑΦΜ του Κρατικού Θεάτρου, που έχει φορτωθεί και τα βάρη των χρεών.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Λάμπρος Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο όμως επιχορηγείται από το κράτος, γι’ αυτό και προστέθηκαν οι επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα δύο πορίσματα των ελεγκτικών αρχών, προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν παραγωγές όπερας τις οποίες υπερκοστολογούσαν, με συνέπεια να ζημιωθεί το δημόσιο που επιχορηγούσε τις δραστηριότητες της Όπερας με ποσό 914.000 ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» του ελέγχου μπήκαν τρεις συγκεκριμένες παραγωγές που ανέβηκαν από την Όπερα Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τα πορίσματα «αυτοί που αποφάσιζαν γνώριζαν πως τα έσοδα δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα τέτοιων παραστάσεων, οι οποίες ήταν υπερκοστολογημένες». Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι στα συμπεράσματα των ελέγχων περιλαμβάνονται κόστη ακόμη και για αγορά καλωδίων, που ήταν υπερβολικά, αλλά και για μισθούς καλλιτεχνών, γεύματα και άλλα. «Γνώριζαν πως με βάση τα έσοδα τέτοιες παραστάσεις ήταν ασύμφορες», επισήμαναν εισαγγελικές πηγές.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν για τη λειτουργία της Όπερας, μετά τις παραστάσεις που ανέβηκαν, συσσωρεύτηκε χρέος που έφτασε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Την έρευνα ανέλαβαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και μετά την αποστολή του πορίσματός τους στον εισαγγελέα διατάχθηκε πρόσθετη έρευνα από την ειδική διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Το πόρισμα έφτασε στο γραφείο του κ. Τσόγκα τις προηγούμενες ημέρες και με βάση αυτό άσκησε τις ποινικές διώξεις, παραπέμποντας τη δικογραφία σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει για απολογία τους κατηγορούμενους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω των χρεών και της κακοδιαχείρισης την περίοδο που η Όπερα λειτουργούσε ανεξάρτητα, αντιμετώπισε το ΚΘΒΕ, αφού οι αγωγές τρίτων για οφειλές έφταναν στη διοίκησή του, καθώς η Όπερα χρησιμοποιούσε τον αριθμό φορολογικού μητρώου του θεάτρου.