Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η ώρα των προημιτελικών

Έφτασε λοιπόν η ώρα των προημιτελικών! Τσεχία-Πορτογαλία, Γερμανία-Ελλάδα, Ισπανία-Γαλλία και Αγγλία-Ιταλία. Με την πρώτη ανάγνωση τα «πάντσερ» έχουν, θεωρητικά, το πιο εύκολο έργο για τα ημιτελικά. Στο χέρι της εθνικής μας είναι να ανατρέψει για ακόμη μία φορά τα προγνωστικά και να πανηγυρίσει μια μεγάλη πρόκριση.

Παίρνοντας τα παιχνίδια με τη σειρά, Τσεχία και Πορτογαλία έχουν πάνω κάτω τις ίδιες πιθανότητες. Στο δικό μας παιχνίδι, η προϊστορία των δύο ομάδων στη διοργάνωση αλλά και γενικότερα στο παγκόσμιο στερέωμα, φέρνει τους Γερμανούς στη θέση του φαβορί. Ισπανία και Γαλλία θα μπορούσαν να αποτελούν το ζευγάρι του τελικού, ενώ Αγγλία και Ιταλία διαμορφώνουν, αν μη τι άλλο, ένα δίδυμο φωτιά και προαναγγέλουν έναν αγώνα υψηλού ενδιαφέροντος.
Η οικονομική και πολιτική συγκηρία δεν γίνεται να μην συνδιαστεί με το παιχνίδι της Παρασκευής. Ο λαός μας έχει μια τέτοια προδιάθεση προς τους Γερμανούς που όπως και να έχει, θα μεταφερθεί και στην ποδοσφαιρική αναμέτρηση, των εθνικών ομάδων των δύο χωρών. Ήδη εκτός, από τα ελληνικά, και γερμανικά πρωτοσέλιδα ή άρθρα, σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, αναφέρονται στο γεγονός και το συνδιάζουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις σχέσεις των δύο χωρών. Το ζήτημα είναι να μην υπάρξουν έκτροπα πριν ή μετά τον αγώνα στο Γκντάσκ, που να βάλουν το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα.
Η ιδιοσυγκρασία του λαού μας δεν μπορεί να αποσυνδέσει τα δύο γεγονότα. Οι Έλληνες περνούμε δύσκολες μέρες, βάσει της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, που καθορίζει η γερμανική κυβέρνηση και φυσικά των μνημονίων που «έχουμε αποδεχτεί». Η εξέλιξη του Euro, παρότι δεν θα έπρεπε να συνδεθεί, τα έφερε έτσι ώστε να τεθούμε αντιμέτωποι με τη χώρα που, κατά τον μέσο Έλληνα, είναι ο κύριος υπαίτιος της κατάστασης ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Αυτόματα λοιπόν μια επικράτηση επί της σαφώς δυνατότερης, διαχρονικά, ποδοσφαιρικής Γερμανίας θα είναι μια μικρή «εκδίκηση»!
Καθαρά ποδοσφαιρικά, αυτή η ελληνική εθνική ομάδα δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Με την πρόκριση και μόνο στους 8, θεωρείται θετικό το πέρασμά της από τα γήπεδα της Πολωνίας (αφήνοντας έξω την Ρωσία και την οικοδέσποινα Πολωνία). Τρώγοντας όμως ανοίγει η όρεξη. Έλληνες και Γερμανοί, ακούσια ή μη, φέρνουν στο μυαλό τους το Euro 2004 της Πορτογαλίας. Οπότε, σώφρονες κρατούν στάση δισταγμού και αναμονής στις προβλέψεις τους και αλλαζόνες επιδεικνύουν τάσεις ειρωνίας. Το βράδυ της Παρασκευής θα ξέρουμε ποιοί θα δικαιωθούν.
Ως τότε …αυτοσυγκράτηση! Μετά …βλέπουμε!