Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πάρτι 4 εκατ. ευρώ στο «Ιπποκράτειο»

Βαριές κατηγορίες για το πάρτι των προμηθειών αναλώσιμων υλικών σε δύο κλινικές του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με το οποίο το δημόσιο υπολογίζεται ότι ζημιώθηκε με ποσό που φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, βαρύνουν γιατρούς και στελέχη του ιδρύματος.
 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Χθες ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και παρέπεμψε την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή.
Στη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Λάμπρος Τσόγκας «φωτογραφίζονται» οι επικεφαλής της διοίκησης του νοσοκομείου την περίοδο 2007 - 2009 και 13 γιατροί της ορθοπεδικής και της νευροχειρουργικής κλινικής, για τους οποίους το ΣΔΟΕ προχώρησε μέχρι και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, παρατηρώντας «αποκλίσεις σε ορισμένους απ’ αυτούς», σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ξεχωριστά πορίσματα από τις έρευνες που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το περιεχόμενο των οποίων ταυτίζεται, όπως επιβεβαίωναν εισαγγελικές πηγές.
Η ογκώδης δικογραφία κατηγοριοποιεί τις πράξεις, κάνοντας αναφορά σε υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων προϊόντων με τις εταιρείες, με τις οποίες ήδη είχαν υπογραφεί συμβάσεις, αλλά και για αγορές υλικών απευθείας με παραγγελίες γιατρών από εταιρείες, που δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις με το νοσοκομείο, παρά τις σχετικές αντιρρήσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στη δικογραφία και προκύπτουν από τις έρευνες των ελεγκτικών αρχών, οι επικεφαλής της διοίκησης του νοσοκομείου κατηγορούνται ότι ενέκριναν την εκκαθάριση υπερτιμολογημένων δαπανών αναλώσιμων υλικών, πριν ακόμη εκδοθούν επίσημα δελτία παραγγελίας, όπως προέβλεπε σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Φέρονται ότι νομιμοποιούσαν τις δαπάνες αυτές από συμβαλλόμενες εταιρείες με το νοσοκομείο με εντολές για έκδοση εκπρόθεσμων επίσημων παραγγελιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπερτιμολογήσεις στις δύο κλινικές του νοσοκομείου μόνο για το 2008 υπολογίζονται ότι ζημίωσαν το δημόσιο με περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Χαρακτηριστικό της υπερτιμολόγησης δαπανών, όπως επισημαίνουν επιθεωρητές και οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου από τους επιθεωρητές Υγείας, εταιρείες προσκόμισαν πιστωτικά τιμολόγια ύψους 670.000 ευρώ, μηδενίζοντας αυτόματα τις απαιτήσεις τους για την πώληση των υλικών.

Άμεσες παραγγελιές
Βαριές ευθύνες επιρρίπτονται από τον εισαγγελέα και σε 13 γιατρούς των δύο κλινικών, οι οποίοι κατηγορούνται πως προχωρούσαν σε παραγγελίες υγειονομικών υλικών από εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο, επικαλούμενοι έλλειψή τους από τις αποθήκες των κλινικών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στα δύο πορίσματα των ελεγκτικών υπηρεσιών, με τον τρόπο αυτό το «Ιπποκράτειο» ζημιώθηκε ποσό που ξεπερνά τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες της διετίας 2008 και 2009. Μάλιστα, οι επιθεωρητές Υγείας επιμέρισαν τα ποσά στους εμπλεκόμενους, απαιτώντας να εισπράξει το δημόσιο τη ζημία, όπως αυτή υπολογίστηκε από τη διαφορά του ποσού των υλικών, με βάση τις συμβάσεις που είχε υπογράψει το νοσοκομείο για τα ίδια αναλώσιμα.
Οι γιατροί έχουν ισχυριστεί, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε, πως το μεγάλο πρόβλημα στην προμήθεια των αναλώσιμων υλικών για τις δύο κλινικές ήταν η έλλειψη συντονισμού των διοικητικών υπηρεσιών, με συνέπεια οι παραγγελίες από τις προμηθεύτριες εταιρείες με τις οποίες είχε υπογράψει σύμβαση το «Ιπποκράτειο» να είναι ελλιπείς και να εξαντλούνται αμέσως τα αποθέματα. Επισημαίνουν επίσης ότι στις παραγγελίες που ζητούσαν δεν ανέφεραν συγκεκριμένες προμηθεύτριες εταιρείες, ενώ επιμένουν πως οι τιμές των υλικών ήταν ίδιες με αυτές που όριζε η σχετική υπουργική απόφαση. Πάντως, στα πορίσματα αναφέρεται ότι το νοσοκομείο στις συμβάσεις που υπέγραψε με προμηθεύτριες εταιρείες οι τιμές αυτές ήταν κατά πολύ χαμηλότερες.
Οι συγκεκριμένες παραγγελίες από εξωσυμβατικές εταιρείες εγκρίνονταν κανονικά από το διοικητικό συμβούλίο του νοσοκομείου, παρότι υπήρχαν συμβάσεις με άλλες εταιρείες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.