Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τι περιμένουμε από τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, η οποία θα αποτελέσει και επισήμως τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της μεταπολίτευσης. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και πάνω σ’ αυτό θα πρέπει επειγόντως να εστιάσουν οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αφού σ’ αυτά τα κόμματα-καλώς ή κακώς- επικεντρώνεται ο θυμός του εκλογικού σώματος.

Τις επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς πρωτίστως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δευτερευόντως, θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια στην ατζέντα που έχει διαμορφώσει η επιθετική τακτική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κόσμος θέλει να μάθει ποιος θα του εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση την επομένη των εκλογών και ποιος θα του εγγυηθεί ότι οι θυσίες θα «πιάσουν τόπο». Δεν θέλει όμως άλλες θυσίες. Σ’ αυτό ήταν ξεκάθαρος με το μήνυμα που έστειλε στις εκλογές της 6ης Μαίου.
Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις προκειμένου να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών. Εν αρχή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται να περιγράψει το κυβερνητικό σχήμα και να δεσμευθεί ότι το κόμμα του θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε η επόμενη ημέρα να βρει την Ελλάδα με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν ότι δεν θα επαναληφθούν οι γελοιότητες των διερευνητικών εντολών.
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πει με ποια διαδικασία θα οδηγηθούμε στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Και βεβαίως να πει με ειλικρίνεια στη κοινωνία ποιους όρους δεν θα δεχθεί και ποια μέτρα θα δεσμευθεί ότι δεν θα εφαρμόσει. Δεν μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να «αφήνει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αναλάβει «εργολαβικά» την προστασία των φτωχών, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Στις εκλογές που προηγήθηκαν οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα, εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για όλη την περίοδο από το ’74 μέχρι και σήμερα. Τώρα όμως περιμένουν να δουν αν οι παραλήπτες του μηνύματος, κατάλαβαν τη σημασία του, ερμήνευσαν σωστά το νόημα του, και είναι έτοιμοι να διορθώσουν τα λάθη τους. Αυτή τη φορά έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους. Και θα το πράξουν εφόσον πεισθούν ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Κι αυτό περιμένουν να το ακούσουν δυνατά από τον Αντώνη Σαμαρά