Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης:
«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στη χώρα μου η ύφεση και η ανεργία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον κοινωνικό ιστό και στην κοινωνική συνοχή.
Τα αποτελέσματα των αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, τον Ιούνιο, είναι κρίσιμα για την Ευρώπη. Είναι κρίσιμα για την Ελλάδα».
“Europe needs a new growth orientation. In my country, recession and unemployment really have devastated effect on our social fabric and our social cohesion. Therefore, the results of the decisions that Europe will have to make in June on growth are crucial for Europe and critical for Greece”.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, είχε, σήμερα, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μάρτενς.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του ΕΛΚ έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
Αντώνης Σαμαράς: Θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμη μία φορά, τον Πρόεδρο Martens, διότι, κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, είχαμε κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα στην τελική ανακοίνωση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, πέραν του ότι υπάρχει η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, αυτό που έχουμε προσθέσει, κύριε Πρόεδρε, είναι η συνιστώσα της ανάπτυξης. Η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι θα ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα της τεράστιας ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων, που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και αυτό, θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, το οποίο είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το ΕΛΚ, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προεδρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολιτικούς ηγέτες, για αυτές τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάναμε σήμερα για το καλό της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού. Σας ευχαριστώ για ακόμη μία φορά.
Βίλφριντ Μάρτενς: Αυτή η σημαντική συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες, των Αρχηγών των Κρατών, του Προεδρείου του ΕΛΚ και των πολιτικών ηγετών του κόμματός μας, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και ότι συνειδητοποιούμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ελληνικό Λαό. Σεβόμαστε τις θυσίες και τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών, αλλά ιδιαιτέρως στηρίζουμε τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά να επεξεργαστεί και να ενσωματώσει την πολιτική της για εξάλειψη του ελλείμματος. Αλλά επίσης, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, σκεπτόμενος το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Και να είστε προετοιμασμένοι, όλοι μαζί, μέσω της ομοφωνίας, να σκεφτούμε πιθανούς τρόπους να δυναμώσουμε την επένδυση, την ανάπτυξη και την εργασία, μέσω της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται και μέσω του σεβασμού των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Ο ρόλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα δύο χρόνια, ήταν πολύ σημαντικός και αυτό επιβεβαιώθηκε από ολόκληρη την ηγεσία του ΕΛΚ.